Bolnavi în stadiu avansat de cancer vor primi tratamente personalizate, care vor lua în calcul mai ales mutaţii specifice ale tumorilor şi mai puţin tipul maladiei, în cadrul celui mai amplu şi riguros studiu de testare clinică realizat până în prezent în acest domeniu, a anunţat National Cancer Institute din SUA (NCI, Institutul naţional de cercetare în domeniul cancerului). Astfel, un pacient cu cancer pulmonar ar putea primi medicaţia folosită până acum pentru un alt tip de cancer, cum ar fi cel de sân, care provoacă o mutaţie similară.

„Acest test clinic ar putea transforma modul de tratare a cancerului”, a declarat directorul interimar al NCI, Doug Lowy, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în contextul reuniunii anuale a American Society of Clinical Oncology (ASCO, Societatea Americană pentru Oncologie Clinică) desfăşurate de vineri până marţi la Chicago.

Programul, numit NCI-MATCH, se circumscrie iniţiativei anunţate în ianuarie de preşedintele american, Barack Obama, în legătură cu aplicarea progreselor ştiinţifice din ultimii zece ani în medicina de precizie şi va permite efectuarea de teste clinice mult mai rapide şi mai bine ţintite.

Probele se vor face pe o mie de pacienţi, selecţionaţi, după anumite criterii medicale, începând din 1 iulie, dintr-un total de 3.000, în 2.400 de centre din SUA. Cercetătorii vor folosi un simplu test de ADN pentru a identifica 143 de mutaţii genetice ale tumorilor canceroase care pot fi atacate prin diferite tratamente fie experimentale, fie comercializate deja. Pe baza ratei de răspuns la medicaţie şi a perioadei în care tumoarea nu va mai evolua, specialiştii vor decide terapiile cele mai promiţătoare. Cu acest prilej, vor fi testate şi aproximativ 20 de tratamente în fază experimentală furnizate gratuit de mari firme farmaceutice.

Studiul va servi pentru obţinerea informaţiilor necesare pentru o viitoare extindere a ariei de folosire a unor medicamente aprobate de USA Food and Drug Administration (FDA, agenţie federală pentru protecţia consumatorilor în domeniul alimentar şi farmaceutic). Se va urmări o mai bună cunoaştere a activităţii antitumorale şi a toxicităţii unor medicamente disponibile în farmacii contra unor tipuri de cancer, inclusiv împotriva tumorilor solide avansate, a mielomului multiplu sau a limfomului non-Hodgkin. AGERPRES