trahee.jpgO echipă de chirurgi francezi a anunţat luni că a folosit cu succes pe mai mulţi pacienţi afectaţi de cancer o tehnică originală de reconstrucţie a traheii din ţesuturile bolnavului. Această realizare chirurgicală, prezentată ca premieră mondială de Centrul chirurgical „Marie Lannelongue”, asociază chirurgia toracică şi pe cea plastică, informează publicaţia „Le Point”.

Tehnica a fost pusă la punct în ultimii şase ani şi utilizată pe şapte pacienţi. Cinci dintre aceştia, bolnavi de cancer, sunt în viaţă şi şi-au reluat activitatea. Ceilalţi doi au murit din cauza unor infecţii respiratorii, legate de absenţa „cililor” de pe traheea normală, o „imperfecţiune” pe care chirurgii se străduiesc să o îndrepte.


Grefa de trahee practicată în spitalul francez constă în înlocuirea traheii distruse sau blocate cu un nou tub, reconstruit întocmai chiar cu ţesuturile pacientului, pentru a evita respingerea.
Bucata de grefă este construită dintr-o bucată de piele prelevată de la bolnav, „armată” cu bucăţi de cartilagiu luat de pe coaste. Este o tehnică folosită în mod curent în chirurgia reparatorie, pentru refacerea unor porţiuni din nas. Bucata de piele şi „armătura” sunt apoi îndoite şi suturate pentru a forma un tub înlocuitor ‘perfect vascularizat’ şi având pe suprafaţa interioară epiteliu (stratul superior al pielii) pentru a-l proteja. Tumorile traheii sunt boli mortale în termen scurt, prin asfixie.


Cu grefa pusă la punct de Centrul „Marie Lannelongue”, pacienţii nu trebuie să mai facă tratamente anti-respingere, iar traheea lor reconstruită nu mai are nevoie de susţinere artificială (stenturi). AGERPRES