Europenii suferă 100.000 de amputații pe an din cauza problemei crescânde a „piciorului diabetic”. Diabetul împovărează deja sistemele de sănătate, dar fără programe de monitorizare mai frecvente, experții avertizează că această criză a amputației se va agrava.

Diabeticii pot dezvolta ulcere ale piciorului, ducând adesea la spitalizări costisitoare și amputații. Ratele amputațiilor în UE sunt variate. În Europa, 1 din 11 adulți are diabet, adică 61 de milioane de persoane. De asemenea, se înrgistrează cel mai mare număr de copii și adolescenți cu diabet de tip 1, cu aproximativ 295.000 de copii cu risc constant.

Diabetul zaharat este o boală metabolică răspândită, care afectează 9,3% (463 milioane) din populația globală în 2019, previziunile indicând o creștere la 11% (700 milioane) până în 2045.

Diabetul predispune pacienții la diverse complicații, dintre care cele mai debilitante sunt infecțiile extremităților inferioare și amputațiile. Cea mai frecventă manifestare a complicațiilor la nivelul extremităților inferioare în diabet este neuropatia, un factor de risc semnificativ pentru ulcerul piciorului diabetic.

Ulcerul piciorului diabetic este o combinație de neuropatie senzorială, motorie și autonomă, care duce la pierderea senzației de protecție, deformarea piciorului și, respectiv, modificări ale pielii. Aceste modificări duc la formarea calusului, care se poate ulcera din cauza traumei și inflamației repetitive.

Aproximativ 18,6 milioane de persoane cu diabet din întreaga lume dezvoltă un ulcer la picior în fiecare an, iar 34% dintre toate persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau 2 vor dezvolta un ulcer la picior în timpul vieții.

 

Pierderea „darului durerii”

Andrew Boulton, președintele Worldwide Initiative for Diabete Education și profesor universitar la Universitatea din Manchester a spus: „Problema este că simptomele complicațiilor tardive ale diabetului sunt adesea silențioase, până când este prea târziu, astfel încât pierderea vederii poate fi primul semn al bolii oculare diabetice, insuficiența renală în stadiu terminal poate fi primul semn a bolii renale diabetice.”

Un ulcer al piciorului poate fi primul semn de afectare a nervilor (neuropatie), mulți pacienți pierzând „darul durerii” care ne protejează de leziuni insensibile. Ne dăm seama ce cadou adevărat este durerea doar când o pierdem.”

Prevalența ulcerului piciorului diabetic variază semnificativ în Europa, variind de la 1% în Danemarca, la 17% în Belgia.

Semn că situația clinică se înrăutățește, potrivit Grand View Research, dimensiunea pieței europene în ceea ce rivește tratamentul pentru ulcerul piciorului diabetic a fost evaluată la 1,45 miliarde de dolari în 2021 și este de așteptat să crească la o rată anuală de 5,4% între 2022 și 2030.

Într-un studiu multicentric s-a constatat că 5% dintre pacienții cu ulcere ale piciorului diabetic necesită amputație majoră (deasupra gleznei) și respectiv 17% , amputație minoră (sub gleznă), în decurs de 1 an de la dezvoltarea ulcerului.

O meta-analiză care a implicat 16 studii a arătat că prevalența amputației membrelor inferioare la pacienții cu ulcere ale piciorului diabetic este de aproximativ 19%.

 

Implicații economice

Ulcerul piciorului diabetic cauzează dizabilități globale considerabil. Cheltuielile anuale per persoană cu complicații ale piciorului diabetic sunt de trei ori mai mari decât cele pentru pacienții diabetici fără această afecțiune a piciorului. În 2017 s-a estimat că, complicațiile diabetului zaharat din Statele Unite, au avut un cost direct de 237 de miliarde de dolari, cu aproximativ 33% din acest cost atribuit ulcerului piciorului diabetic.

Într-un studiu despre „Epidemiologia și factorii de risc ai ulcerului piciorului diabetic”, s-a raportat că „deși costurile tratamentlor au fost mai mari în țările dezvoltate și cu venituri mari, cum ar fi SUA (10,9 miliarde USD/an), Marea Britanie (4 miliarde USD)/an) și Danemarca (150 milioane USD/an), afecțiunea are, de asemenea, un impact profund asupra economiei țărilor cu venituri medii și mici.”

Profesorul Boulton a spus: „Societatea ia cancerul în serios pentru că știu că acesta ucide – deci va avea controale regulate; în mod similar, bolile de inimă sunt luate în serios, deoarece oamenii știu că bolile de inimă ucid și vor lua o statină chiar dacă nu se simt mai bine. Cu toate acestea, diabetul nu este luat în serios – „doar o creștere a glicemiei”, spun mulți.”

„Educația socială este necesară pentru a conștientiza gravitatea diabetului, o afecțiune potențial prevenibilă și tratabilă. Dacă este lăsat netratat, poate avea rezultate foarte grave. De exemplu, am arătat că cei care fac hemodializă și și-au pierdut un deget de la picior, o parte a unui picior sau chiar piciorul, au rezultate mai spabe în ceea ce privește supraviețuirea decât majoritatea cancerelor,” a spus Boulton.

Impactul semnificativ al ulcerului piciorului diabetic necesită acum identificarea precoce și tratamentul agresiv adecvat al pacienților cu diabet zaharat, pentru a preveni progresia acesteia și pentru a reduce povara economică. Studiile arată că, deși costul este mare, măsurile implementate timpuriu pot contribui în mare măsură la reducerea acestor costuri. Prin urmare, este nevoie urgentă de strategii preventive pentru a reduce incidența complicațiilor piciorului în rândul celor cu diabet.

Forumul European pentru Diabet (EUDF) susține deși investiția în campanii de screening inițial și de reducere a riscurilor ar putea fi semnificativă, argumentul pentru eficiența costurilor a prevenției a fost demonstrat în mod clar. Depistarea precoce a diabetului de tip 2 (T2D) este, de asemenea, crucială pentru a preveni complicațiile severe, cum ar fi bolile de inimă, rinichi și ochi. Screeningul sprijină intervenția în timp util, reducând povara personală și economică asupra indivizilor și a sistemelor de sănătate.

 

 

Sursa: Euractiv.com