Romania_Respira.jpgPeste 100 de organizații neguvernamentale din domeniul tineretului, a protecției copilului și sănătății, profesioniști din domeniul medical și academic, personalități publice din România, lideri de opinie au inițiat prima inițiativă legislativă de interzicere a fumatului în spații publice cu largă susținere din partea societății civile: Coaliția “România Respiră”.

Scopul acestei inițiative civice este protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, precum și prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației din România, cu o atenție specială acordată tinerilor.

Coaliția “România Respiră” este lansată cu prilejul inițierii procedurii decizionale de amendare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în Camera Deputaților, aceasta fiind for decizional cu privire la modificarea acestei propuneri legislative. Inițiatorii acestui demers de modificare a legii privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun sunt Tamara Ciofu (deputat de Botoșani), Aurelia Cristea (deputat de Cluj-Napoca) și Cristina Nichita (deputat de Iași), propunerea fiind susținută de peste 100 de deputați și senatori din Parlamentul României.

“În condiţiile în care în România peste 73% dintre adulţi nu fumeazăşi o bună parte dintreei suferă şi mor prematur prin boli cauzate de fumat, se impune o lege protectivă faţă de expunerea la fum de tutun. Coaliția România Respiră este o mișcare civică, de participare și interes național, care presupune un efort colectiv al societății civile, mediului profesional și academic și al legislativului deopotrivă. Cerem Parlamentului, Guvernului și Președinției să sprijine acest demers de sănătate publică de o importanță vitală pentru viitorul nostru și al tinerei generații și să redăm împreună României imaginea ‘clară’ pe care o merită!”, a declarat Prof.Dr. Florin Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie.

Care sunt principalele modificari pe care propunerea legislativă le aduce?

– interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise (exemple: restaurante, cluburi, puburi),

– interzicerea completă a fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă,

– interzicerea completă a fumatului în spațiile de joacă pentru copii,

– interzicerea comercializării produselor din tutun în interiorul tuturor instituţiilor şi unităţilor medicale și de învățământ, indiferent de tipul lor.

De ce este necesară o astfel de inițiativă în România?

“România este, în prezent, deținătoarea unor recorduri negative în ceea ce privește protejarea faţă de fumul de tutun în spațiile publice astfel încât putem spune că am devenit un adevărat ‘paradis’ al consumului de tutun. Din păcate, acestlucru nu se asociază cu beneficii, ci cu boli ale adulţilor şi copiilor români. Principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, faţă de 48% media Comunităţii Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de cancer este în continuă creştere) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică – BPOC)”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Expert al Ministerului Sănătății pe lângă Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății pentru controlul tutunului.

Pentru mai multe informații legate de demersurile prezente și viitoare ale Coaliției puteți accesa următorul link pe pe Facebook: http://on.fb.me/1EYDF7o.