La Centrul Naţional de Fotbal de la Mogoşoaia a avut loc al treilea workshop de urgente medicale şi traumă. Atelierul a fost organizat de FRF pentru staff-urile medicale de la loturile nationale, cu sprijinul UEFA.

Timp de două zile, cinci medici – trei de medicină de urgenţă, un medic sportiv şi un medic neurochirurg –  au susţinut cursuri pentru medicii şi kinetoterapeuţii de la loturile naţionale de fotbal, se arată pe site-ul frf.ro.

În total, 16 medici şi 32 de kinetoterapeuţi au beneficiat de acest program intensiv coordonat de medicii de la SABIF, care sunt alături de naţională la toate meciurile disputate acasă, se subliniază.

„Stopul cardiorespirator poate apărea oriunde, oricând şi la orice vârstă, chiar şi pe terenul de fotbal. Este obligatoriu ca personalul medical al echipelor să ştie, să reacţioneze şi să colaboreze cu personalul ambulanţei la un astfel de eveniment”, a declarat dr. Ovidiu Cismaru, medic prima medicină de urgenţă, membru în Comisia Medicală a FRF.

Cursanţii au apreciat acest tip de atelier. „Un curs cu multă informaţie folositoare (…) Deşi compactat într un timp relativ scurt, au putut fi puse în practică cunoştinţele teoretice prin atelierele practice”, a spus dr. George Carniciu, medic primar medicină de urgenţă.

„Am învăţat cum să reacţionez în situaţii critice şi să acord primul ajutor sportivilor accidentaţi. Cursul m-a făcut să înţeleg importanţa evaluării rapide şi precise a sportivului şi cum să prioritizăm intervenţiile în funcţie de gravitatea situaţiei. Mai presus de toate, am realizat cât de important este să rămân calm şi concentrat în situaţii de criză”, a declarat Toma Vasilescu, kinetoterapeut lotul A.

Workshopul face parte din proiectul „Football Doctor Education Programme” care cuprinde trei module. Dr. Mihai Meiu, managerul departamentului medical al FRF, este unul din cei 14 medici de la nivel european care a absolvit toate aceste module şi care poate, la rândul său, organiza acest atelier în România.

„Acest workshop a fost foarte bine primit de către participanţi, ceea ce vine ca o încurajare de a continua acest proiect. Am reuşit cu trei serii de cursanţi să acoperim personalul medical de la loturi, firesc ar urma cluburile de la nivelul Ligii 1 şi 2. Sunt recunoscător colegilor de la UEFA şi FRF pentru tot sprijinul acordat în orgaizarea acestui workshop”, a declarat dr. Mihai Meiu.