marie curie.jpgGuvernul a aprobat, la începutul şedinţei de miercuri, la propunerea Ministerului Sănătăţii, suplimentarea cu 70 de posturi a schemei de personal de la Spitalul pentru Copii „Marie Curie” din Bucureşti în vederea operaţionalizării secţiei de chirurgie cardiovasculară.

„Vreau să apreciez efortul ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli, de a rezolva o problemă punctuală de la Spitalul de Copii Marie Curie din Bucureşti (…) Ideea este următoare: cu banii pe care îi plătim în străinătate pentru a opera unul sau doi copii putem realiza aici sute de operaţii, ca să nu vorbesc de mai multe pentru că avem tehnologia, avem profesori capabili, avem expertiză de specialitate, este doar o chestiune de organizare pe o componentă ce aduce beneficii sistemului medical”, a spus premierul Emil Boc.

De asemenea, ministrul Ritli a arătat că la Spitalul Marie Curie s-au asigurat deja spaţiile şi aparatura extrem de performantă pentru funcţionarea acestei noi secţii, fiind găsiţi şi specialiştii care vor deservi compartimentul. „Aparatura este extrem de performantă, am găsit doi chirurgi de chirurgie cardiovasculară care intenţionează să vină la noi, cardiologi, specialişti de terapie intensivă şi sper că într-o perspectivă foarte apropiată putem să demarăm. Evident, costul unei operaţii este incomparabil mai mic decât în străinătate”, a evidenţiat ministrul Sănătăţii.

El a mai precizat că din cele 70 de noi posturi, şapte vor fi de medici specialişti. Cazul secţiei de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul „Marie Curie” a fost semnalat în ultimele luni de presă, în condiţiile în care s-a achiziţionat din donaţii şi fonduri publice aparatura necesară de 3,5 milioane de euro, s-a amenajat secţia în cadrul unităţii medicale, însă nu s-a început activitatea din cauza lipsei de personal.

Conducerea spitalului a solicitat Ministerului Sănătăţii deblocarea schemei de personal pentru a putea asigura funcţionarea acestei secţii, a cărei înfiinţare pentru a se salva vieţile nou-născuţilor cu malformaţii la inimă a fost recomandată insistent în ultimii ani şi de regretatul profesor Alexandru Pesamosca, supranumit „Îngerul Copiilor”. Statisticile arată că anual se nasc peste 1.500 de copii cu malformaţii la inimă, iar aceştia nu pot fi operaţi în prezent decât într-un spital din Târgu Mureş, unde nu pot fi efectuate decât circa 200 de operaţii anual. AGERPRES