Proiectul este finanțat de Fundația Vodafone România, în cadrul programului „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, și este derulat de  ACV România. Valoarea investiției este de 250.000 de euro.

Cele 17 secții nou incluse în rețeaua de telemedicină se află în spitale cheie din București (Maternitatea Filantropia, Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului cu Maternitatea Polizu și secția de Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu”, Spitalul Universitar de Urgenţă); Bacău (Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău); Galați (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi); Oradea (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea); Sibiu (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu); Suceava (Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava); Târgovişte (Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte); Timișoara (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” prin secția de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu”).

Prin intermediul sistemului de telemedicină, medicii se pot conecta rapid cu specialiști din alte unitați sanitare aflate în țară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic și cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secția în care se află. Acest schimb de informații accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuți cu afecțiuni medicale grave internați anual în secțiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic care poate face diferența între viață și moarte.

În cei aproape 10 ani de când ne implicăm în modernizarea și dotarea secțiilor de terapie intensivă pentru nou-născuți, mortalitatea infantilă în România a scăzut de la 9,8 la 5,6 la mie. Aceste cifre și poveștile emoționante pe care le auzim de la personalul medical cu care colaborăm în program ne motivează să continuăm intervențiile în zona de neonatologie și terapie intensivă neonatală. Ținta noastră este să asigurăm acces le servicii medicale de calitate și șanse egale de tratament tuturor nou-născuților cu probleme grave de sănătate, indiferent de locul unde se nasc. Oricine poate ajuta demersurile făcute de Fundația Vodafone România pentru dotarea secțiilor în care sunt îngrijiți nou-născuții printr-o donație de 2 euro, cu un SMS cu textul RITM trimis la numărul 8845, printr-o donație online făcută la https://fundatia-vodafone.ro/tine-romania-in-viata/ sau prin redirecționarea a 3,5% din impozitul anual datorat prin completarea online a formularului 230 https://fundatia-vodafone.ro/redirectioneaza/, respectiv sponsorizări directe pentru companii”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone Romania.

Până la acest proiect, în România erau 10 secții de terapie intensivă neonatală prevăzute cu sisteme de telemedicină, trei dintre ele (Spitalul Marie Curie din București, Spitalul Județean Constanța și Spitalul Clinic Județean Mureș) dotate prin programe ale Fundației Vodafone România. Prin adăugarea celor 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III la rețeaua de telemedicină existentă, toate cele 25 de secții de nivel III și două secții de nivel II din țară vor fi conectate între ele, asigurându-se astfel un cadru optim de comunicare între cele 27 de secții.

„Soluția de telemedicină implementată prin proiectul nostru este un sistem de videoconferință securizat, în care pot fi conectate aparate medicale de investigație și monitorizare a pacientului, permițând astfel evaluări la distanță în timp real pentru second opinion, pregătirea echipei medicale care primește prin transfer un pacient, reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare caz în parte.

Acest proiect este o primă etapă foarte importantă, către aceste secții de nivel III fiind transferate cazurile grave. O rețea comună de telemedicină între toate secțiile de Terapie Intensivă Nou-născuți din țară va contribui la reducerea semnificativă a transferurilor inutile, la reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare nou-născut critic și va facilita schimbul de experiență între medicii neonatologi. 

Obiectivul final al proiectului nostru este conectarea tuturor secțiilor de neonatologie și a principalelor secții chirurgicale în care sunt operați nou-născuti”, a declarat Delia Vasiliu, președintele ACV România.

Fundația Vodafone România a derulat în ultimii 10 ani proiecte în valoare de peste 5 milioane de euro destinate construirii, modernizării și dotării secțiilor de neonatologie și terapie intensivă pentru nou-născuți din toată țara: construirea și dotarea secției terapie intensivă neonatală de la Spitalul Marie Curie din București, renovarea și modernizarea compartimentului de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Județean Constanța, dotare cu aparatură de specialitate a secțiilor de neonatologie și a unităților de terapie intensivă neonatală din Botoșani, Caransebeș, Craiova, Mediaș, Slatina și Târgu Mureș.

Pentru suplimentarea bugetului existent și extinderea programului „Fondul Viață pentru Nou-Născuți” în cât mai multe unități medicale, Fundația Vodafone România continuă campania de strângere de fonduri adresându-se în acest demers atât publicului larg cât și companiilor. Modalitațile prin care se pot face donații pentru program sunt disponibile pe pagina de donație Fondul Viață pentru Nou-Născuți.

„Fondul Viață pentru Nou-Născuți” este un program al Fundației Vodafone România destinat renovării, modernizării și dotării cu echipamente medicale a compartimentelor și secțiilor de neonatologie din spitalele publice din întreaga țară.

România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii. Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată. Bebelușii cu riscuri majore nu pot fi tratați în restul de 169 de secții și compartimente de neonatologie de nivel I și nivel II și trebuie transferați spre secțiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenției medicale și poate avea consecințe fatale. Totodată, locurile din unitățile cu nivel III de competențe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate și pot prelua cazurile doar în funcție de disponibilitate.