O descoperire fundamentală făcută de cercetători francezi permite dezvoltarea unui tratament definitiv pentru SIDA, scrie Huffington Post. De peste 30 de ani oamenii de ştiinţă caută o modalitate de a învinge această boală. Dacă triterapia a reuşit să reprime acţiunea HIV, în prezent este imposibil de a eradica complet virusul. Dar lucrurile s-ar putea schimba în următorii ani, datorită unei descoperiri importante făcute de cercetători francezi, ale căror lucrări au fost publicate miercuri, 15 martie, în revista Nature.

Tratamentele actuale nu pot eradica definitiv HIV şi ele presupun administrarea de medicamente toată viaţa. Acest lucru se întâmplă din cauza celulelor sistemului imunitar CD4+, în care se ascunde virusul în stare latentă. Dacă triterapia este oprită la un pacient, virusul din aceste celule se poate trezi, multiplicându-se şi răspândindu-se în organism.

În mod logic, una dintre piste este de a ucide aceste celule ”rezervor”, care sunt, însă, greu de identificat. Performanţa cercetătorilor francezi este tocmai găsirea unei modalităţi de a identifica cu uşurinţă aceste celule. Ei au reuşit acest lucru datorită proteinei numite „CD32A”, un marker care le poate diferenţia de celulele sănătoase.

Această proteină nu este niciodată prezentă într-o celulă sănătoasă, dar este prezentă în mai mult de jumătate din celulele rezervor. „Dacă ne uităm la celulele care conţin un virus competent, care poate infecta organismul, adică una din zece, proteina este prezentă în 80% din cazuri”, a declarat Monsef Benkirane, cercetător la Universitatea din Montpellier, coautor al studiului.

Pentru a realiza acest lucru, oamenii de ştiinţă au analizat sângele a 12 pacienţi cu HIV. Apoi au infectat, in vitro, celule sănătoase, astfel încât acestea să devină purtători sănătoşi ai virusului. Îndepărtarea lor a întârziat producţia virală.

„Această descoperire deschide calea spre o mai bună înţelegere fundamentală a rezervoarelor virale, care pot fi acum uşor izolate şi analizate în mod direct. Pe termen lung, aceasta ar trebui să conducă la strategii terapeutice vizând eliminarea virusului latent din organism”, explică Centrul naţional de cercetare ştiinţifică din Franţa (CNRS), care a participat la acest studiu.

Deşi suntem încă departe de un tratament definitiv împotriva HIV, există totuşi motive de a fi optimişti. „Uşa era închisă, acum este deschisă”, a glumit Monsef Benkirane, care lanseaază totodată un avertisment: „HIV ne-a surprins în mare măsură, trebuie să rămânem precauţi, nu am ajuns la capătul drumului”.

Cercetarea este rezultatul unei colaborări între Centrul naţional de cercetare ştiinţifică din Franţa (CNRS), Universitatea din Montpellier, Institutul naţional pentru sănătate şi cercetare medicală din Franţa (INSERM), Institut Pasteur, Institutul de cercetare privind vaccinurile şi mai multe spitale. AGERPRES