Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a precizat că va deschide programul de transplant pulmonar atunci când va primi toate asigurările că nu există nicio problemă de siguranţă pentru pacienţi.

Problema transplantului pulmonar este o problemă extrem de sensibilă şi mă preocupă. Chiar ieri am avut o discuţie cu domnul profesor Deac, cu şeful ANT, şi pe această temă. Suntem în situaţia în care avem un centru de transplant acreditat, un centru de transplant care nu a făcut niciodată transplant, un centru de transplant pe care dacă îl introduc în programul naţional de transplant există riscul, făcând această intervenţie în ţară, nu mai pot trimite pacienţii în străinătate şi atunci trebuie cântărit foarte atent acest lucru. În situaţia în care vom fi convinşi de faptul că într-un centru din România se poate face transplant în condiţii de siguranţă pentru pacient, nu am absolut nicio problemă să deschid programul pentru acel spital. Dar atât timp cât nu am toate elementele şi ANT nu mi-a dat toate elementele pe care le-am solicitat, nu pot să vă dau un răspuns la această întrebare„, a declarat Bodog într-o conferinţă de presă.

El a spus că săptămâna viitoare va avea întâlniri cu toţi specialiştii în domeniu pe acest subiect şi vor lua o decizie.

Demnitarul a afirmat că nu există niciun specialist angajat al spitalului Sfânta Maria care să fi făcut vreodată transplant pulmonar „în mod independent”. „Noi, la momentul de faţă, nu avem niciun specialist angajat al acelui spital care să fi făcut vreodată transplant în mod independent, este un alt fapt de care eu trebuie să ţin cont şi eu sunt chirurg şi ştiu despre ce vorbesc. În momentul care noi, ca minister, vom primi toate asigurările că nu există nicio problemă de siguranţă pentru pacient, pentru că pentru noi asta este important, să avem siguranţa pacientului, şi că nu periclităm posibilitatea de a trimite pacienţii în străinătate, vom da drumul acestui program”, a mai ministrul Bodog. AGERPRES