Administraţia pentru controlul Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) din Statele Unite a anunţat că apelurile la National Poison Data System (NPDS), unde sunt raportate cazurile de otrăvire la nivel naţional, au înregistrat o creştere cu 79% în martie 2020 în comparaţie cu perioada similară a anului trecut şi a solicitat producătorilor să realizeze dezinfectaţi pentru mâini mai greu de suportat pentru papilele gustative, relatează marţi agenţia DPA.
În cadrul unei recomandări lansate luni, FDA încurajează producătorii de dezinfectanţi pentru mâini să adauge alcool denaturat, cu gust mai amar, în produsele lor pentru a reduce riscul ca acestea să fie ingerate de copii (şi, posibil, de adulţi).
În acest sens, FDA a menţionat un caz observat în această lună în care un băiat în vârstă de 13 ani a băut dezinfectant pentru mâini produs de o distilerie şi ambalat într-o sticlă de băuturi alcoolice. Soluţia nu conţinea alcool denaturat, a precizat agenţia, şi avea gust de alcool obişnuit.
În contextul în care numeroşi producători au apărut ca răspuns la creşterea cererilor de dezinfectanţi de mâini, FDA a transmis de asemenea scrisori de atenţionare companiilor care promovează afirmaţii înşelătoare cu privire la eficacitatea produselor pe care le comercializează. Un exemplu oferit în acest sens este cel al unui producător care susţinea că soluţia sa „protejează de patogeni până la 24 de ore, echivalentul a 10 spălări pe mâini”.
Agenţia a subliniat importanţa etichetării corecte atât pentru siguranţa copiilor, cât şi pentru a nu induce clienţilor un sentiment fals de siguranţă în urma utilizării produselor promovate prin afirmaţii înşelătoare privind eficacitatea contra virusului.
„Nu s-a dovedit că dezinfectanţii pentru mâini tratează COVID-19 şi, ca şi alte produse destinate utilizării externe, nu se utilizează prin ingerare, inhalare sau administrare intravenoasă”, a transmis comisarul FDA Stephen Hahn, citat de DPA. AGERPRES