În cadrul celei de-a XX-a ediţii a Congresului Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară (AMN), eveniment aniversar care reuneşte peste 250 de neurologi şi neurochirurgi din 16 ţări, se vor pune bazele constituirii unei reţele naţionale de specialişti în România pentru eficientizarea tratării pacienţilor cu traumatisme cranio-cerebrale, conform unui comunicat de presă al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN).

Obiectivul principal al congresului, deschis vineri la Cracovia, este prezentarea şi aprofundarea celor mai noi descoperiri ştiinţifice medicale în tratarea traumatismelor cranio-cerebrale.

Pe lângă lucrările ştiinţifice medicale tematice, ampla manifestare va include semnarea unui acord de importanţă strategică între Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară (Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology-AMN) şi Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare (The European Federation of NeuroRehabilitation Societies -EFNR) care vizează analiza şi dezvoltarea registrului inovator al traumatismelor cranio-cerebrale (TCC) – „PRESENT” (proiect lansat în cadrul ediţiei anterioare a Congresului AMN şi aflat în continuă expansiune), precum şi deschiderea unui nou proiect al AMN destinat medicinei româneşti care va dezvolta un program de recrutare a specialiştilor ce au ca domeniu de interes TCC.

„Pot spune că această ediţie aniversară a Congresului Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară aduce alături de cei mai reprezentativi cercetători ştiinţifici ai lumii, din domeniul neurologiei şi neurochirurgiei, şi închegarea unor parteneriate sustenabile între societăţi medicale neurologice de top care vizează îndeosebi cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea unor programe speciale educaţionale, precum şi abordarea inovativă în practica clinică, oferind astfel noi perspective eficientizării tratării şi neuroreabilitării pacienţilor ce au fost expuşi unor traumatisme cranio-cerebrale” a declarat preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi preşedinte al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), Prof.Dr. Dafin Mureşanu.

Mai mult, acesta a subliniat faptul că „în contextul acestui amplu eveniment, prin proiectul inovativ PRESENT, vom introduce o bază comună de date a pacienţilor români şi polonezi cu traumatisme cranio-cerebrale, pentru a integra cu celeritate datele clinice cu informaţii utile în prevenirea traumatismelor şi cu indicatori ai calităţii îngrijirilor TCC, acest lucru pentru a facilita îmbunătăţirea serviciilor de sănătate şi aprofundarea înţelegerii acestor leziuni cerebrale”

Principalele obiective ale Congresului AMN (12-13 mai 2023)

Potrivit acordului ce va fi semnat în aceste zile între Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară (AMN) şi Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) se va formaliza colaborarea dintre cele doua societăţi de prestigiu pe mai multe dimensiuni: cercetare, programe educaţionale şi practică medicală, acest memorandum reprezentând totodată şi debutul primului proiect comun ce se va baza pe noul ghid cu privire la TCC moderat şi sever.

Pe de altă parte, proiectul PRESENT (Patient REgistry – Short, Essential NeuroTrauma) a introdus în premieră în România şi Polonia o bază de date a pacienţilor cu traumatisme cranio-cerebrale (TCC). Scopul principal al PRESENT este de a integra date clinice cu informaţii utile în prevenirea traumatismelor şi indicatori ai calităţii îngrijirilor TCC, pentru a permite îmbunătăţirea serviciilor de sănătate şi aprofundarea înţelegerii acestor leziuni cerebrale. Iniţiativa facilitează accesul la date pentru instituţii anterior private de această posibilitate, contribuind la diseminarea ghidurilor de tratament, înţelegerea traseelor optime ale pacienţilor şi transferul celor mai bune practici în neuroreabilitare.

În cadrul congresului va fi prezentată şi experienţa centrelor de înregistrare din România şi Polonia, precum şi iniţiative similare din Armenia, Georgia şi Republica Moldova. Următorii paşi includ extinderea iniţiativei pentru a asigura acoperirea la nivelul populaţiei afectate de TCC în regiunile vizate de centrele participante.

„Consider că aici, la Cracovia am reuşit să dăm naştere unei noi mari realizări pentru medicina românească, în domeniul neurologic şi neurochirurgical, prin iniţierea, în parteneriat cu Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară, a unui proiect special destinat constituirii unei reţele naţionale bine conturate de specialişti ce vor fi dedicaţi tratării pacienţilor noştri cu traumatisme cranio-cerebrale” a subliniat Prof.Dr.Dafin Mureşanu.

Traumatismele cranio-cerebrale (TCC) reprezintă principala cauză de dizabilitate în ţările industrializate şi în curs de dezvoltare şi principala cauză de mortalitate în rândul tinerilor. În întreaga lume, aproximativ 10 milioane de oameni suferă anual un traumatism cranian, principalele cauze care conduc la producerea unui TCC fiind accidentele rutiere (peste 50%), căderile (cca 22%) şi agresiunile fizice (cca 15%), la care putem adăuga accidentele sportive sau de altă natură.

Majoritatea traumatismelor cranio-cerebrale sunt minore (80-90%) şi nu necesită intervenţie medicală în urgenţă. Dar există câteva semne de avertisment, care nu ar trebui trecute cu vederea de către pacienţi sau familiile acestora şi anume sângerarea masivă la nivelul zonei lovite sau de la nivelul nasului, gurii sau urechilor, pierderea stării de conştienţă, durere puternică de cap asociată cu ameţeală, somnolenţă sau greaţă cu vărsături, paralizie, probleme de coordonare, de vorbire sau de vedere. În primele ore sau zile de la producerea unui traumatism, pot să apară simptome/semne noi, complicaţii neprevăzute, iar starea pacientului se poate agrava brusc, evoluând în unele cazuri până la moarte subită.

„În abordarea acestor afecţiuni, mai ales în cazul celor severe, rămâne extrem de importantă crearea unui circuit complex care să poată oferi servicii medicale complete pornind de la intervenţia neurochirurgicală în urgenţă şi până la neureabilitarea pacientului, iar un management adecvat presupune existenţa unor echipe multidisciplinare (neurochirurg, neurolog, psiholog, kinetoterapeut, logoped, etc) care să asigure un tratament individualizat, pregătirea specialiştilor în acest domeniu fiind mai mult decât necesară – aceasta devine obligatorie, iar dezvoltarea rapidă a registrului PRESENT va reduce eforturile acestor echipe şi totodată va eficientiza substanţial actul medical aferent fiecărui pacient în parte” a precizat Preşedintele EFNR li al SSNN, Prof.Dr. Dafin Mureşanu.

Anual, în întreaga lume, peste 10 milioane de oameni suferă un traumatism cranio-cerebral (TBI). În fiecare an, în Europa, 1,6 milioane de pacienţi sunt internaţi cu diagnostic de traumatism cranio-cerebral, iar dintre aceştia aproximativ 70.000 decedează. În România incidenţa TBI este peste media europeană (150-300 de cazuri/ 100.000 de locuitori) de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, în fiecare an înregistrându-se peste 60.000 de cazuri noi.

Cei peste 250 de pariticipanţi la ediţia aniversară (a XX-a) a Congresului Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară (AMN) provin din : SUA, Coreea de Sud, Mexic, Germania, Austria, Spania, Suedia, Ţările de Jos, Elveţia, Israel, Ucraina, Egipt, Azerbaidjan, Uzbekistan, Polonia şi România.AGERPRES