Un proiect pilot de tratare a infertilităţii în staţiunea Lacu Sărat, recunoscută în ţară şi peste hotare pentru proprietăţile curative ale nămolului sapropelic existent aici, va fi lansat de Consiliul Judeţean (CJ) Brăila în perioada imediat următoare, a anunţat preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

În cadrul proiectului, care va fi realizat în colaborare cu Spitalul Judeţean Brăila, se va realiza unui lot de femei cu probleme de fertilitate, care îşi doresc să devină mame şi care vor fi tratate cu băi de sare şi nămolul sapropelic din Lacu Sărat.

‘Am discutat cu doamna conferenţiar doctor Viorica Lefter pe tema proiectului de fertilitate la femei. Este de acord, iar în primul trimestru vom face o promovare a acestui proiect. Vom vedea ce eşantion va fi stabilit şi care este perioada alocată acestui tip de tratament’, a explicat Stancu.
În staţiunea Băile Sovata din judeţul Mureş merg anual sute de femei cu probleme de sterilitate şi alte afecţiuni ginecologice, care sunt tratate cu băi de sare şi nămol, rata de reuşită a acestui tip de tratament fiind de 45%.

Lacu Sărat are o suprafaţă de 1,72 kilometri pătraţi şi o adâncime de 1,5 metri, iar proprietăţile sale curative se păstrează şi pe timpul secetei, deoarece pe porţiunile de unde se retrage apa, sarea formează o crustă care protejează stratul de nămol. Datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul ameliorează afecţiunile aparatului locomotor, motiv pentru care suferinzi din toată ţara vin aici la tratament.

Lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 grame/litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecţiuni respiratorii. AGERPRES