Kaufland România și Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten anunță demararea Caravanei naționale de informare și testare gratuită pentru boala celiacă. Caravana este o premieră la nivel național și va avea trei componente: va ajuta la diagnosticarea celor care ar putea suferi de boală celiacă, va oferi sprijin și informații celor care deja se confruntă cu această afecțiune și va livra un curs autorizat de educație medicală continuă pentru profesioniștii medicali.

Caravana ia startul pe 16 iulie, în Craiova, va ajunge în 9 orașe din România și va oferi testări gratuite rapide de depistare a bolii celiace, care vor fi interpretate pe loc de personalul medical prezent.

Testarea oferă rezultate în 10 minute, presupune o simplă înțepătură în deget și nu necesită o pregătire prealabilă. Vor fi testate exclusiv persoanele care nu țin o dietă fără gluten.

Caravana se adresează totodată și celor diagnosticați deja cu boală celiacă. Aceștia vor primi sfaturi și materiale educative din partea reprezentanților ARIG și a medicilor prezenți.

Statisticile arată că intoleranța la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase și ușor de confundat cu cele specifice altor afecțiuni. În Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absența diagnosticului, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicații grave și chiar deces.

Estimările ARIG arată că între 250.000 și un milion de români suferă de boală celiacă și de alte afecțiuni induse de gluten. Totuși, sub 5% dintre pacienții din România sunt diagnosticați corect, din cauza simptomelor ușor de confundat cu ale altor afecțiuni.

Caravana face parte din campania „România fără gluten”, prima de acest tip derulată de ARIG și Kaufland România, care oferă sprijin, resurse de informare și acțiuni dedicate de-a lungul întregului an.

,,Am conceput România fără gluten deoarece subiectul bolii celiace și al nevoii alimentației sigure fără gluten a devenit stringent în ultimii ani. Rata diagnosticului pentru boală celiacă este în creștere, iar nevoile pentru suport și informare a celor diagnosticați sunt tot mai mari. De asemenea, persoanele care nu sunt încă diagnosticate au nevoie de sprijin pentru a afla răspunsuri legate de sănătatea lor și de aceea oferim o testare gratuită de sânge și un curs autorizat, pentru ca în fiecare regiune a țării să existe un spital pregătit să ofere diagnostic și tratament persoanelor cu boală celiacă”, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu, președintele Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten.

Caravana pune bazele unei rețele naționale de medici specializați în boală celiacă

În paralel cu sesiunile de testare și informare, în cadrul caravanei va fi susținut și cursul de educație medicală continuă „Afecțiuni induse de gluten: prevenție, diagnostic și urmărire”, pentru perfecționarea în diagnosticarea corectă a acestor afecțiuni. Cursul specializat este conceput de reprezentanții Centrului de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.

 

Programul complet al caravanei „România fără gluten”

 

Craiova – marți, 16 iulie 2019, Hotel Prestige Boutique, str Matei Basarab, nr 15, între orele 13:00 – 17:00

Iași – joi, 18 iulie 2019, Hotel Unirea, Piața Unirii, nr.3, orele 13.00-17.00

Galați – vineri, 19 iulie 2019, Hotel Vega, Bd. Marea Unire, nr.107, orele 13.00-17.00

Constanța – sămbătă, 20 iulie 2019, Hotel Bavaria Blu, Bulevardul Mamaia, orele 13.00-17.00

Brașov – luni, 26 august 2019, Hotel Belfort, Strada Constantin Dobrogeanu-Gherea, nr.4 , orele 14.00-18.00

Cluj – marți, 27 august 2019, Hotel Ramada, Calea Turzii, nr. 43-49, orele 14.00-18.00

Oradea – miercuri, 28 august 2019, Hotel Continental Forum, Aleea Ștrandului, nr.1, orele 14.00-18.00

Timișoara – joi, 29 august 2019, Hotel Continental, Bd. Revoluției din 1989, nr.21, orele 14.00-18.00

Sibiu – vineri, 30 august 2019, Hotel Parc, Strada Școala de Înot, nr.1-3, orele 14.00-18.00