oncogen-timisoaraCentrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara a lansat două proiecte de cercetare în valoare totală de patru milioane de euro, cu finanţare europeană, potrivit prof.univ. dr.Virgil Păunescu, manager al OncoGen.

Cele două proiecte sunt ”Strategii inovative pentru prevenţia, diagnosticul şi terapia afecţiunilor respiratorii induse de polenul de ambrozia” (INSPIRED) şi ”Oncoimunoterapie cu celule Natural Killer purtătoare de receptori himerici de antigen” (CAR-NK).

”Proiectul CAR-NK este o premieră la nivel naţional, propunându-şi să genereze CARs anti-CD19 care vor media activarea, proliferarea şi eliberarea de citokine în mod specific celulelor NK”, spune dr. Virgil Păunescu.

Temele de vârf ale cercetării vor fi terapiile avansate în cancer, biologia celulelor tumorale, medicină regenerativă, studiul celulelor stem adulte, sănătatea şi factorii de mediu şi imunoterapiile.

Echipele de cercetători care vor lucra la cele două proiecte sunt formate din străini care vor lucra împreună cu cercetătorii timişoreni şi vor fi conduse de prof. dr. Rudolf Valenta de la Viena pe proiectul destinat alergiilor şi prof. Torsten Tonn de la Universitatea din Dresda, pe cel privind cancerul.

”Limitele până la care poate merge cercetarea noastră ţin de finanţare. Acum avem vreo opt cercetători foarte buni, dar pregătirea unui singur cercetător ne-a costat între 500.000 şi 1 milion de euro”, a declarat prof. Virgil Păunescu.

Cu toate acestea, el nu agreează un sistem care să încorseteze tinerii cercetători români şi să-i oblige să rămână în ţară un anumit număr de ani pentru a ”recompensa” investiţia, ci dimpotrivă, este adeptul specializării lor în străinătate. ”Vreau un singur lucru, să spună de la început dacă vrea să plece, pentru ca să-i putem ajuta inclusiv prin reţeaua noastră de cunoştinţe să ajungă în clinici bune, iar când noi vom avea nevoie să trimitem la specializări alţi cercetători, ei să ne ajute şi să ne fie deschizători de drumuri”, a mai precizat Păunescu, într-o conferinţă de presă.

Investiţia totală pentru construirea Centrului OncoGen a fost de 12 milioane de euro, cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Sectorial ‘Creşterea competitivităţii economice’, Axa prioritară 2.

În această lună, Centrul OncoGen a împlinit un an de la darea lui în funcţiune şi ambele proiecte au ca indicator câte două brevete de invenţii şi parteneriate cu firme private, pentru că echipa timişoreană este interesată în dezvoltarea şi suportul pe care-l poate acorda sectorului privat pentru a se dezvolta în zona de biotehnologii.

Partea principală a Centrului OncoGen o reprezintă două imprimante 3D, realizate de tineri specialişti timişoreni special pentru OncoGen, care au fost deja montate în laboratoarele de cercetare. AGERPRES