Medici din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea”, din municipiul Baia Mare, principala unitate suport pentru pacienţii afectaţi de COVID-19, au anunţat autorităţile locale, printr-un document, că unitatea nu mai întruneşte condiţiile necesare atribuite.

Documentul, semnat de mai mulţi medici, a fost trimis Consiliului Local Baia Mare, în subordinea căruia se află unitatea medicală, şi Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.

„Prin prezenta dorim să vă aducem la cunoştinţă faptul că, în acest moment, Spitalul de Pneumoftiziologie ‘Dr. Nicolae Ruşdea’ din Baia Mare, în care ne desfăşurăm activitatea, nu mai îndeplineşte condiţiile de spital suport COVID”, menţionează medicii în documentul transmis autorităţilor locale.

Potrivit sursei citate, medicii au invocat lipsa unor cadre medicale specializate, dar şi lipsa unei asistenţe medicale continue pe anumite specialităţi.

„Lipsa medicilor specialişti din disciplinele Medicină Internă, Cardiologie, Neurologie (…) pacienţii nu beneficiază de asistenţă medicală adecvată patologiei cronice, cu excepţia pneumologiei (…) Lipsa asistenţei medicale continue din partea specialiştilor medico-chirurgicale se reflectă în indicatorul de mortalitate din secţiile COVID din spitalul nostru”, subliniază documentul remis autorităţilor locale.

În acelaşi document, medicii spitalului suport subliniază că nu mai este respectat protocolul convenit cu Direcţia de Sănătate Publică Maramureş şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Baia Mare, privind acordarea unei asistenţe medicale adecvate.

În context, viceprimarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuş, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că situaţia invocată de medicii spitalului suport e reală, însă protocolul dintre unitatea medicală şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare nu a fost respectat din lipsa personalului medical care să lucreze în spitalul suport.

„Cunosc situaţia apărută, dar protocolul convenit între cele două unităţi medicale n-a fost respectat decât în mică măsură motivându-se lipsa personalului medical. Practic, nimeni nu poate obliga medicii din SJU Baia Mare să lucreze în spitalul suport. Sunt câteva domenii medicale neacoperite cu personal medical specializat. Ştiu că recent au fost alocaţi doi medici rezidenţi, însă nu e suficient pentru un spital suport. Încercăm să găsim toate variantele optime în a asigura o asistenţă medicală cât mai bună pacienţilor care ajung în spitalul suport, chiar dacă trecem printr-un moment dificil”, a spus Doru Dăncuş.

În primele patru luni de la debutul pandemiei, medicii din SJU Baia Mare au asigurat o parte din asistenţa medicală alături de medicii spitalului suport, după care sprijinul a încetat. AGERPRES