”Dacă aflăm din timp, putem să stopăm acest fenomen al tulburărilor neurodegenerative. Undeva între 40-50% din factorii de risc pentru demență pot fi remediați”, a explicat dr. Tiberiu Ionescu, psiholog la Centrul Memoriei din București în cadrul întâlnirii Comunității Caspa.ro din 30 iunie 2022.

Acesta a fost unul dintre motivele pentru care Comunitatea CASPA.RO: Comunitatea Asociațiilor de Pacienți a ales să discute despre povara bolilor neurodegenerative, un subiect de mare interes pentru multe familii din România, un fenomen tot mai extins, pentru care sistemul de sănătate din România nu este pregătit.

”Simptomele pot să varieze extrem de mult, iar practic din momentul debutului bolii și până când vorbim de simptome, pot trece ani în care pacientul este asimptomatic. De aceea e foarte important și trebuie să vorbim de prevenție” a explicat psihologul Tiberiu Ionescu.

Tot pentru a crește acțiunile de prevenție, educație și conștientizare s-au implicat și membrii comunității de farmacii independente Alphega, care au dezvoltat un proiect distinct dedicat acestui fenomen. ”Nu uita ce e important” este campania dezvoltată de comunitate de farmacii independente Alphega, o inițiativă adaptată la contextual actual. Idea proiectului a venit printr-o cercetare prealabilă, în care ne-am dat seama că pacienții sunt diagnosticați foarte târziu, când nu se mai pot face prea mult pentru ei, când stilul lor de viață este deja afectat. În Farmaciile Alphega ne dorim să venim în întâmpinarea pacienților, cu informații validate de către specialiști.” a explicat Andra Geantă, Project  Manager Alphega.

Au susținut intervenții în cadrul întâlnirii următorii invitați speciali:  Dr. Tiberiu Ionescu, Centrul Memoriei din București, Dr. Daciana Toma, Medic primar medicină de familie, Secretar – Societatea Națională de Medicina Familiei, Farmacist Cristina Stoica – Farmacia Tilia Constanța, Andra Geantă, Project Manager Alphega – Alliance Healthcare România. Moderatorul evenimentului a fost Psiholog Cristina PETRUŢ, Vicepreședinte FADR.

Pentru oricine dorește să afle cum pot fi identificate tulburările neurodegenerative, cum să reacționați în fața unei persoane afectate de această afecțiune sau ce să urmăriți pentru a descoperi la schimb modificările importante de comportament, umăriți înregistrarea integrală a evenimentului în materialul video de mai jos.

Despre Comunitatea CASPA.RO – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți

Caspa.ro este platforma digitală a Comunității Asociațiilor de Pacienți din România, un proiect dezvoltat de Oameni și Companii din iunie 2015. Din septembrie 2017 comunitatea beneficiază de propria platformă digitală unde reunim proiectele, programele și toate inițiativele asociațiilor de pacienți. Săptămânal cele mai importante știri sunt reunite într-un newsletter transmis gratuit abonaților, la care vă puteți înscrie AICI.

Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici