card sanatate.jpgMinisterul Sanatatii intentioneaza sa introduca, de la 1 ianuarie 2011, cardul national de sanatate, a anuntat, marti, ministrul sanatatii, Cseke Attila, intr-o conferinta de presa. El a spus ca Romania este singura tara din UE care nu are acest card.

Cardul reprezinta un mijloc de reducere a birocratiei in sistem. Cetatenii nu vor mai avea nevoie de adeverinte care sa ateste ca sunt platitori de asigurari, pe acest document urmand sa se gaseasca toate datele privind dovada calitatii de asigurat, dar si istoricul bolilor si al tratamentelor, a explicat ministrul sanatatii. In plus, cardul va permite asiguratului sa verifice daca angajatorul a platit contributia la asigurarile de sanatate.

Ministrul sanatatii a adus in discutie necesitatea de a identifica un procedeu, un sistem de masuri pentru ca actiunea de colectare la fondul asigurarilor sa fie mai buna, in conditiile in care, in prezent, exista multe categorii derogate de la plata acestora.


”Este o inadvertenta in sistem, in conditiile in care exista cinci milioane de platitori la fondul de asigurari de sanatate si peste 10 milioane de neasigurati care primesc servicii. Exista multe categorii de la plata acesteia, trebuie revizuita lista lor si nu ma refer la elevi sau studenti care nu au venituri, la pensionari pentru care plateste Ministerul Muncii sau la categoriile pentru care plateste Autoritatea pentru persoane cu handicap. Este necesar sa se analizeze posibilitatea de a se aloca la Fondul National de Asigurari de Sanatate sumele aferente celor 10 milioane de persoane care se gasesc in categoriile speciale si nu platesc asigurari de sanatate, dar care beneficiaza de serviciile de sanatate”, a declarat Attila Cseke.

El a adaugat ca se are in vedere realizarea unui sistem de asigurari in care Casa de asigurari de sanatate sa poata contracta cu fiecare asigurat in parte plata serviciilor gratuite de care beneficiaza, astfel incat cetateanul sa stie ce servicii sunt acoperite din asigurarile de sanatate. Potrivit ministrului, se are in vedere incheierea unui contract intre fiecare asigurat si Casa de asigurari de sanatate, pentru ca este nevoie de un pachet minim de servicii medicale. In cadrul conferintei de presa, Cseke Attila a facut referire la sistemul clawback, subliniind ca pentru deblocarea situatiei financiare din sistemul sanitar, Ministerul Sanatatii va implementa mecanismul financiar de acest tip. Clawback este un sistem prin intermediul caruia toti producatorii de medicamente care desfac produse pe piata romaneasca vor contribui la finantarea sistemului public de sanatate cu 5% pana la 11% din veniturile realizate in urma vanzarii produselor.


Grila de contributie va fi progresiva si va duce la scaderea efortului financiar public pe masura cresterii volumelor de medicamente achizitionate. Prin implementarea sistemului de clawback, resursele financiare aflate la dispozitia sistemului public de sanatate vor creste, iar numarul pacientilor care vor beneficia de serviciile publice de asigurare a sanatatii va spori. In plus, mecanismul va permite realizarea unui flux de lichiditati necesar platii facturilor, de care vor beneficia inclusiv producatorii a spus ministrul sanatatii. In acelasi timp, existenta unor fonduri suplimentare cumulat cu eficientizarea consumului de medicamente va conduce la imbunatatirea actului medical. Este estimata o colecta de aproximativ 600 milioane de lei anual din sistemul de clawback.AGERPRES