spit jud miercurea ciuc.jpgSpitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc înregistrează anual zeci de pacienţi, majoritatea oameni ai străzii, care nu au unde să meargă după ce sunt externaţi şi în cazul cărora este dificil să se găsească o rezolvate.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat marţi că în fiecare an unitatea sanitară se confruntă cu situaţii în care zeci de pacienţi sunt aduşi în Unitatea de Primiri Urgenţe după ce au fost găsiţi căzuţi pe stradă, iar aceştia ocupă apoi locurile pacienţilor care au nevoie de îngrijire de urgenţă. Aceste cazuri se înmulţesc pe timpul iernii, când din cauza frigului creşte numărul celor care au nevoie de ajutor.

„Avem zeci de astfel de pacienţi, dar ca număr de vizitare sunt sute de cazuri pe an, pentru că unii revin şi de câte 3, 4, 5 sau chiar 10 ori pe lună (…) Pe timpul iernii, situaţiile se înmulţesc şi avem 2-3 cazuri pe noapte şi trebuie să-i ţinem aici, pentru că sunt sub influenţa alcoolului şi pot muri în frig afară. Şi vine un alt pacient care este urgenţă majoră, este un accidentat, şi nu avem unde să-l punem pentru că locurile sunt ocupate de astfel de cazuri”, a explicat dr. Demeter Ferenc.

El a susţinut că este vorba de o lacună legislativă, întrucât nu există un aşezământ unde aceşti oameni să poată merge după ce ies din spital.

Dr. Demeter Ferenc a dat exemplul unui pacient internat în prezent la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi pentru care se încearcă găsirea unei soluţii întrucât cei cinci fii ai săi nu vor să îl ia acasă, din cauză că bărbatul i-a părăsit în copilărie. În acest condiţii, se doreşte internarea pacientului pentru două luni la Spitalul de Tulgheş, până când se eliberează un loc la un azil de bătrâni, dar nimeni nu doreşte să-şi asume responsabilitatea rezolvării ulterioare a problemei.

„Cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea ca în cazul în care nu se eliberează în două luni un loc într-un serviciu social, de bătrâni, cineva îl ia de acolo. Primăria Miercurea Ciuc, având un serviciu social, am considerat că ei trebuie să-şi asume această responsabilitate şi ei au spus că nu. (…) Căutăm încă soluţii ce să facem, pentru că nu putem să-l ţinem la nesfârşit pentru că ne mănâncă bani de la alţi bolnavi, care au nevoie de aceşti bani ca să fie trataţi”, a precizat dr. Demeter Ferenc.
El a spus că medicii simt şi un sentiment de frustrare întrucât este vorba de o problemă pe care nu o pot rezolva. AGERPRES