În domeniul sănătății, contaminarea cu microorganisme se realizează foarte rapid între pacienți, vizitatori sau chiar personalul medical. Din acest motiv, este esențial decontaminarea, respectiv dezinfectarea corespunzătoare a întregului mediu din spitale și clinici medicale.
Curatenia în mediu sanitar se referă la spații precum cabinete medicale, spitale, laboratoare de analize, cabinete veterinare si stomatologice, medici specialisti etc. Suprafețele precum podelele, pereții și instrumentele medicale au proceduri stricte de curățare și trebuie mai întâi să neutralizeze riscul de răspândire a virușilor și microbilor.
Dezinfectarea trebuie făcută cu atenție pentru a evita răspândirea agenților patogeni potențial periculoși. Pentru aceasta, au fost puse în aplicare reguli și proceduri care să asigure tehnicile potrivite, dar și frecvența realizării procedurilor de curățare necesare. Întreținerea spațiilor medicale trebuie să țină cont de activitățile desfășurate, de tipul de afecțiune a pacientului, de caracteristicile suprafețelor și de materialele folosite.
Dezinfectarea cabinetelor medicale
Zonele cele mai predispuse la facilitarea transmiterii diferiților agenți patogeni sunt sala de așteptare și sălile de consultații. Detergenții dezinfectanți sunt foarte utili pentru curățarea suprafețelor precum mesele de masaj sau blaturile de lucru. Se recomanda folosirea de produse cu o formulă fără alcool, care va elimina eficient bacteriile și virusurile în cateva minute. GLUTACIDE® – Dezinfectant concentrat
Cu toate acestea, podeaua rămâne un adevărat teren de reproducere pentru bacterii. Orice cabinet, indiferent de activitatea pe care o desfășoară, primește pe parcursul zilei mai mulți pacienți cu simptome diferite, dar la fel de periculoase și predispuse a fi transmise la ale persoane. Din acest motiv, curățarea și dezinfectarea pardoselilor este obligatorie pe parcursul zilei, dar și după terminarea programului de lucru.
Dezinfectarea completă a unei clinici veterinare
În unitățile de îngrijire veterinară, riscul ca un animal să fie contaminat cu agenți infecțioși este frecvent. Pentru a combate aceste pericole, se vor folosi produse special concepute pentru uz veterinar. Curățarea spațiilor începe cu eliminarea deșeurilor și a murdăriei aderente folosind un detergent pe echipamentul, mobilierul unui cabinet de consultații veterinare sau în cabinetul medicului.
Cu toate acestea, simpla curățare a murdăriei nu este suficientă, o dezinfectare în profunzime va distruge organismele prezente pe suprafețe, dar și pe instrumentele medicale utile pentru diagnosticarea corectă a animalelor.
Dezinfectanți pentru uz veterinar
Procesul de decontaminare în laboratoarele de analize medicale
Un laborator de analize este un loc unde se prelevează probe și se analizează diverse fluide biologice umane pentru a diagnostica anumite boli. Întreținerea sălilor de prelevare trebuie să fie fără reproș pentru a nu avea un impact negativ asupra rezultatelor analizelor.
Dezinfectarea suprafețelor, așadar, trebuie să fie optimă. Este importantă curățarea suprafețelor în prealabil, folosind un detergent și finisând cu un dezinfectant. GLUTANOL® RTU – Dezinfectant pentru suprafete si instrumentar
Fiecare unitate sanitară ar trebui să aibă protocoale scrise pentru a ghida curățenia generală de rutină și pentru a se asigura că toate zonele din mediul înconjurător sunt curățate în mod regulat la un standard satisfăcător. Personalul care efectuează curățenia ar trebui să urmeze protocoalele convenite și să aibă acces la resurse și echipamente adecvate pentru a atinge standardul de curățenie cerut. Ar trebui să se respecte întotdeauna reglementările în vigoare, iar personalul ar trebui să utilizeze echipamente de protecție personală (PPE) adecvate pentru a se proteja în orice moment.
Procesul de curățare
Curățarea cu apă caldă și detergent îndepărtează murdăria și contaminarea vizuală și, în majoritatea cazurilor, este eficient pentru decontaminarea atât a echipamentelor, cât și a mediului.
Cu toate acestea, în anumite situații, de exemplu, în timpul unui focar, al unei incidențe crescute a infecției sau în cazul infecției cu Clostridium difficile, suprafețele și echipamentele necesită atât curățare, cât și dezinfectare.
Dezinfectarea suprafețelor și a instrumentarului
Dezinfectarea este un proces care reduce numărul de microorganisme la un nivel la care acestea nu prezintă un risc pentru pacienți sau clienți. Aceasta este eficientă numai dacă suprafețele și echipamentele au fost curățate în prealabil cu detergent și apă.
Pentru curățarea suprafețelor dure trebuie să se utilizeze apă caldă și detergent, urmată de dezinfectarea cu 1000 ppm (0,1%) de agent de eliberare a clorului/soluție de hipoclorit sau soluție de dioxid de clor (diluată și cu un timp de contact, conform instrucțiunilor producătorului).
Tipul de produs utilizat va fi specificat în politica sau procedura locală de curățare/dezinfectare. Soluția de hipoclorit sau de dioxid de clor va distruge atât bacteriile, cât și virusurile, cu condiția să fie utilizată conform instrucțiunilor producătorului. Soluțiile de hipoclorit sunt corozive și se recomandă ca soluția să fie clătită de pe comode, saltele și suprafețe din oțel inoxidabil cu apă caldă la sfârșitul procesului. Unele soluții de dioxid de clor nu trebuie clătite.
KLINTENSIV DEZICON® – Dezinfectant concentrat de nivel înalt
Curățenie generală de rutină
Curățarea de rutină a mediului ar trebui efectuată cel puțin o dată pe zi. În mod obișnuit, se folosește detergent neutru și apă. Dacă este evidentă murdăria (cu sânge și/sau fluide corporale), atunci curățarea generală trebuie urmată de o igienizare cu dezinfectant – folosind un produs care eliberează clor/hipoclorit de sodiu sau o soluție de dioxid de clor. Dacă se utilizează o soluție de hipoclorit, zona trebuie apoi clătită și uscată, deși acest lucru nu este necesar cu unele soluții de dioxid de clor. Asigurați-vă întotdeauna că suprafețele care sunt dezinfectate sunt compatibile cu produsul utilizat.
Igienizarea în timpul unui focar
În timpul unui focar sau al unei creșteri neobișnuite a incidenței unui anumit virus, se recomandă o igienizare de rutină îmbunătățită (cel puțin de două ori pe zi). Aceasta va implica curățarea/dezinfectarea mediului, inclusiv a suprafețelor atinse frecvent, cum ar fi mesele de pat, balustradele patului, brațele scaunelor, chiuvetele, soneriile, mânerele ușilor și plăcile de împingere, precum și orice zonă/piesă de echipament care ar putea fi contaminată. În funcție de tipul de focar din unitatea sanitară, anumite zone vor necesita o curățare și dezinfectare mai frecventă, de exemplu, zonele sanitare în timpul unui focar de infecție gastrointestinală.
Igienizarea suprafețelor, a aparaturii și a instrumentarului
Procesul de curățare/dezinfectarea completă a tuturor suprafețelor, inclusiv a podelelor și a echipamentelor reutilizabile, fie în cadrul întregii unități sanitare, fie în cadrul unei secții/departament/unități individuale va urmări o serie de pași specifici. Este esențială respectarea tuturor normelor de siguranță și a îndrumărilor, astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea pacienților și a personalului medical.
Adunați toate echipamentele necesare la punctul de utilizare, de exemplu, găleată pentru mop, mop, lavete de unică folosință cu cod de culoare, rolă de hârtie de unică folosință, saci și etichete galbene pentru deșeuri clinice, alginat și saci roșii, semn de podea umedă, aspirator echipat cu un filtru HEPA.
Puneți echipamentul de protecție personală (PPE), adică halat și mănuși de unică folosință, înainte de a intra în cameră, aruncați toate materialele de unică folosință din cameră/spațiu de pat/unitate (de exemplu, prosoape de mâini, reviste, sticle, role de hârtie igienică etc.) Toate materialele trebuie eliminate ca deșeuri clinice.
Pregătiți soluțiile de curățare/dezinfectare într-un recipient (diluare conform instrucțiunilor producătorului). Nu amestecați substanțele chimice și utilizați numai un produs de curățare furnizat de angajatorul dumneavoastră.
Ventilația zonei/spațiului care se curăță trebuie să fie adecvată; dacă nu există o fereastră, ușa trebuie lăsată deschisă atunci când se aplică soluții de hipoclorit/dioxid de clor.
Soluțiile dezinfectante trebuie utilizate conform instrucțiunilor producătorului, în special în ceea ce privește timpul de contact. De asemenea, trebuie respectate reglementările privind controlul substanțelor periculoase pentru sănătate atunci când se utilizează dezinfectanți chimici.
Dezinfectanți profesionali pentru mediul sanitar
După curățare, clătiți cu apă (dacă este necesară clătirea) înainte de uscare. În special, este important să clătiți soluțiile care conțin clor de pe suprafețele din oțel inoxidabil pentru a preveni coroziunea.
Folosiți lavete de hârtie de unică folosință pentru curățare în timpul curățării aparaturii. După utilizare, acestea trebuie aruncate într-un sac de deșeuri clinice înainte de a părăsi zona/camera.
Decontaminați-vă întotdeauna mâinile. Evitați să părăsiți și să reintrați în zonă până la finalizarea completă a igienizării.
Sursa:
https://www.girodmedical.com/blog/quels-produits-de-nettoyage-utiliser-en-milieu-medical/
https://www.niinfectioncontrolmanual.net/cleaning-disinfection