Prevenția este cheia îmbunătățirii situației din oncologie, iar breasla medicală are un rol esential în acest domeniu. Este părerea exprimată de președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Vasile Cepoi, în cadrul dezbaterii Management Modern în Oncologie, ce a avut loc marți, 12 martie 2019, la Hotel Pullman, din Capitală. Evenimentul organizat de Oameni și Companii, în parteneriat cu Bristol-Myers Squibb, a avut ca temă ”Monitorizarea și eficientizarea Programului Național de Oncologie Cost-Volum”.

”Breasla medicală este singura capabilă să schimbe lucrurile, nu managementul sistemului. Nu avem un program de prevenție adevărat, ci facem un screening pompieristic din când în când, pornim cu elan, pentru ca apoi să revenim la normal. Etapa de depistare precoce a bolii nu este suficient de bine accentuată de sistem. Avem de-a face și cu multe erori de fundamentare, dat fiind că nu s-a înțeles clar care sunt indicatorii programului, ce sumă de bani ar trebui exact alocată și pentru ce număr de pacienți, nu avem nici indicatori de proces, nici de rezultat, nu știm dacă obiectivele sunt atinse, pentru că ele nu sunt nici măcar formulate”, a arătat Vasile Cepoi.

Potrivit lui Cepoi, existența unor date concrete ar îmbunătăți mult starea domeniului, având în vedere că, în prezent, banii se alocă exclusiv pe criterii contabilicești, neștiindu-se clar câte cazuri sunt de rezolvat, singurele mai aproape de realitate fiind cele cu persoanele internate.

Președintele ANMCS a criticat faptul că pacientul este preluat aleator în spital, nu există comisii oncologice, ceea ce crește riscurile clinice asociate practicilor medicale, abaterile din lipsă de dotare, din lipsă de experiență, se recurge la ”medicina eroică”, adică ”mai bine-i fac ceva, decât nimic”, generând alte posibile complicații. Potrivit lui Cepoi, abaterile de la protocol sunt în toată lumea, dar sunt asumate, nu ca la noi, ”băgate sub preș”.

Programul de Management Modern în Oncologie este unul de comunicare profesională, dedicat specialiștilor implicați în gestionarea Programului Național de Oncologie, dezvoltat de Oameni și Companii, încă din anul 2012. Programul include instrumente offline (conferințe, dezbateri profesionale și simpozioane) și digitale (rapoarte specializate și campanii de comunicare publică), cu focus pe zona de advocacy, politici medicale și management medical.

În 2019, una din temele majore pe care le abordează programul este accesul pacienților la medicamente și tehnologii inovatoare în sistemul de sănătate românesc, alături de posibilitatea modernizării și eficientizării modului de funcționare a Programului Național de Oncologie. În acest an, mai multe secvențe din  program se desfășoară cu susținerea partenerilor Bristol Myers Squibb, Farmexpert și B. Braun Medical, alături de partenerul instituțional Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).