Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a discutat, pe 12 martie, cu Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), printre temele abordate numărându-se posibilitatea extinderii şi la furnizorii de servicii medicale din ţară a prevederilor Ordinului 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, dar şi introducerea serviciilor de telemedicină în Contractul-Cadru.
„Sistemul privat nu concurează cu cel de stat, ci mai degrabă se completează unul pe celălalt, iar rolul meu este acela de a veghea ca pacientul să beneficieze de servicii medicale de calitate, în concordanţă cu prevederile legale, indiferent de statutul furnizorului care le prestează”, a arătat Pintea.
În ceea ce priveşte Ordinul 50/2004, în prezent acesta prevede accesul pacienţilor la tratamente în străinătate atunci când acestea nu sunt disponibile în sistemul public din ţară. „Este o alternativa cu beneficii pentru pacienţi, dar şi pentru sistemul de sănătate din România. Posibilitatea de a se trata în ţară oferă un confort pacientului şi îl scuteşte de costuri suplimentare cu deplasarea şi cazarea în străinătate. De asemenea, alegerea unui furnizor de servicii medicale atunci când sistemul public nu poate oferi serviciile necesare se va face în funcţie de costuri, ca şi până acum. Practic, furnizorul privat din ţară va putea oferi servicii medicale decontate de stat în baza Ordinului 50, în condiţiile în care preţul acestor servicii va fi mai mic decât cel din ofertele din străinătate. (…) Sistemul privat nu concurează cu cel de stat, ci mai degrabă se completează unul pe celălalt, iar rolul meu este acela de a veghea ca pacientul să beneficieze de servicii medicale de calitate, în concordanţă cu prevederile legale, indiferent de statutul furnizorului care le prestează”, a declarat Sorina Pintea, potrivit unui comunicat al MS.
O altă temă de discuţie a reprezentat-o serviciile de telemedicină, care vor fi introduse în Contractul-Cadru începând din acest an.
Ministrul Sănătăţii a mai subliniat importanţa existenţei unui parteneriat între Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor din Romania şi PALMED, ca bază a unei colaborări instituţionale în beneficiul pacienţilor. Draftul de parteneriat între aceste instituţii se află în lucru la Ministerul Sănătăţii, urmând ca, după ce va fi finalizat, să fie transmis pentru consultare către instituţiile semnatare, a menţionat MS. AGERPRES