vaccin.jpgUn vaccin foarte personalizat, care poate stimula un răspuns imun din partea persoanelor cu melanom avansat, a fost descoperit de un grup de cercetători americani, care au publicat un studiu preliminar pe această temă în revista Science, informează health.usnews.com.

Vaccinul experimental a fost testat numai pe trei pacienţi, iar experţii au subliniat că rezultatele arată că acesta poate doar antrena un răspuns imun, nu şi trata în mod eficient cancerul de piele potenţial mortal. Dr. Jeffrey Weber, cercetător în domeniul imunoterapiei la Moffitt Cancer Center din Tampa, Florida, care nu a fost implicat în studiu, consideră că din punct de vedere clinic este foarte greu de spus acum dacă această linie de cercetare are un viitor.

El a lăudat activitatea de cercetare din spatele vaccinului, declarând că din punct de vedere ştiinţific acesta este un tur de forţă. Chiar dacă alte vaccinuri împotriva melanomului sunt deja în studii clinice, calea aleasă de această echipă este diferită prin personalizarea vaccinului fiecare pacient astfel încât să vizeze mutaţii genetice atent selectate, unice pentru cancerul acelei persoane, explică health.usnews.com.

Sistemul lor imunitar a părut să răspundă în mod corespunzător. Fiecare pacient a arătat o creştere a numărului şi diversităţii de celule T (un tip de celule ale sistemului imunitar), care ar putea fi zero în cazurile lor specifice de cancer, au precizat cercetătorii. Şeful grupului de cercetători, Beatriz Carreno, profesor asociat de medicină la Washington University School of Medicine, din St. Louis este de acord că rezultatele trebuie interpretate cu precauţie.

„Intenţia acestui studiu a fost de a răspunde la o întrebare de imunologie”, a declarat Carreno. „Nu vrem ca oamenii să creadă că există un tratament chiar la îndemână”, a spus Carreno. Potrivit opiniei sale, acest studiu trebuie extins la mai mulţi pacienţi şi apoi trebuie analizate rezultatele clinice.”Acesta este doar începutul”, a spus Carreno.

Exista diferite forme de imunoterapie în studiu pentru diferite tipuri de cancer. Pentru persoanele cu stadii avansate de melanom unele proceduri de imunoterapie sunt deja disponibile, a subliniat Weber. Acestea includ medicamente numite inhibitori ai punctului de control, care pot consolida capacitatea sistemului imunitar de a ucide celulele melanomului.

Melanoamele au de obicei un număr foarte mare de mutaţii genetice – de multe ori sute – deoarece cancerul apare din expunerea excesiva la raze ultraviolete (UV), au menţionat cercetătorii. Din această cauză, cercetătorii au studiat în primul rând cancerul fiecărui pacient pornind de la şapte proteine, mai susceptibile de a fi recunoscute drept ‘străine’ de sistemul imunitar. Astfel a apărut ideea elaborării unui vaccin personalizat pentru fiecare pacient, conchide health.usnews.com. AGERPRES