Complexul Multifuncțional Caraiman organizează, în această perioadă, un proces de testare gratuită a riscului de osteoporoză, boală care afectează în proporţie de 70% femeile de peste 80 ani.

Testarea densității osoase este indicată pentru femeile aflate la menopauză și bărbații de peste 70 de ani, indiferent de factorii de risc, dar poate fi recomandată și mai devremex, dacă există factori de rsic.

Pentru a beneficia gratuit de această testare, locuitorii sectorului 1 trebuie să se programeze în prealabil la numerele de telefon 021/2244029, 021/2244073 sau 021/7963986.

Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin oase mai puţin dense şi mai puţin puternice decât oasele normale. Interiorul oaselor devine poros datorită pierderii de calciu, procesul fiind pierderea masei osoase. Afectarea rezistenței osoase, duce la un risc crescut de fracturi osoase, chiar şi la traumatisme minore, cum ar fi căderea de la propria înălţime, strănutul sau tusea.

Cantitatea absolută de os se masoară cu ajutorul densităţii minerale osoase, iar testarea se face prin osteodensitometrie. Aceasta este folosită pentru diagnosticarea osteoporozei sau a densității minerale osoase scăzute, pentru estimarea riscului de fractură, la fel cum măsurarea tensiunii arteriale poate prezice riscul pentru accident vascular cerebral.

Un prim test de pre-screening al osteoporozei este osteodensitometria calculeană cu ultrasunete (US), o metoda noninvazivă, neiradiantă, rapidă și fără limită de vârstă, cu ajutorul căreia se poate estima densitatea osoasă.

Determinarea densităţii osoase ajută medicul în luarea deciziei dacă o persoană prezintă un risc crescut pentru o fractură și indică necesitatea tratamentului pentru reducerea acestui risc.

Din păcate, mulţi oameni nu realizează că au osteoporoză până când nu suferă o fractură sau până cand nu efectuează un test screening pentru osteoporoză la recomandarea medicului

Ce este necesar să știm despre osteoporoză?
– 1 din 2 femei şi 1 din 8 bărbaţi peste 50 ani vor suferi în viaţă o fractură datorită osteoporozei;
– 16 % din femeile în menopauză au osteoporoză a coloanei vertebrale;
– 33 % din femeile peste 65 ani vor suferi o fractură a coloanei vertebrale,
– 20 % din fracturile de şold sunt fatale. Doar 50 % din persoanele cu fracturi de şold îşi recapătă mobilitatea după vindecare,
– prevalenţa osteoporozei creşte proporţional cu vârsta.