Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii conf. dr. Vasile Cepoi a spus marţi că printre măsurile imediate care se au în vedere este modificarea listei de medicamente până pe 15 aprilie. „Vor fi scoase medicamentele ineficiente şi se va actualiza lista de medicamente inovative”, a spus secretarul de stat, la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.

El s-a referit la concluziile desprinse în urma dezbaterilor pe proiectul de lege al sănătăţii şi a menţionat că trebuie reorganizate spitalele, eficientizată activitatea din ambulator şi în medicina primară evaluată calitatea. Dr. Vasile Cepoi a anunţat că aşteaptă încă opinii privind pachetul de servicii medicale întrucât nu s-a primit un răspuns referitor la ce ar trebui să cuprindă lista negativă şi care să fie responsabilitatea individuală comparativă cu cea a statului.

Potrivit acestuia, există un număr mare de beneficiari ai serviciilor de sănătate pentru care nu contribuie nimeni şi sunt dificultăţi în colectarea banilor. În ceea ce priveşte reorganizarea spitalelor, dr. Cepoi a anunţat că se va face pentru început un sistem pilot în acest an în care spitalele vor funcţiona ca fundaţii.

La rândul său, preşedintele CNAS, dr. Lucian Duţă, a arătat că taxa clawback a fost introdusă pentru a diminua suma pe care pacienţii ar trebui să o scoată din buzunar pentru medicamente. ”Această taxă aduce acces la tratament pacienţilor şi stabilitate financiară statului. (…) Avem în vedere introducerea unui plan de monitorizare la nivelul medicilor de familie, reţeta electronică”, a adăugat Lucian Duţă.

Privitor la anumite medicamente care au dispărut de pe piaţă, preşedintele CNAS a subliniat că este vorba de cele foarte ieftine care nu mai sunt rentabile pentru producători. Pentru a rezolva problema se încearcă finalizarea unei liste cu aceste medicamente, pe care ar urma să le aducă Unifarm, compania statului. Preşedintele CNAS şi-a arătat disponibilitatea pentru dialog ori de câte ori reprezentanţii pacienţilor ar avea o problemă.

Lucian Duţă a anunţat că din august începe distribuirea cardului de sănătate şi nu se va mai putea vorbi de fraude. Preşedintele CNAS a admis că este vorba şi de o subfinanţare a sistemului şi a arătat că măsurile care vor fi luate vor elimina fraudele, iar banii economisiţi vor constitui o sursă secundară de finanţare.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a opinat că trebuie avute în vedere nu numai aspectele tehnice în aceste reforme, ci şi cele referitoare la pacienţi, şi a subliniat necesitatea încrederii între medici şi pacienţi. El a atras din nou atenţia asupra faptului că mulţi medici continuă să plece şi vor exista situaţii în care din lipsa personalului medical vor trebui să se închidă spitale. AGERPRES