MSP poate doar sa promoveze o initiativa legislativa, a afirmat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, referindu-se la cazul fetitei care in urma violului la care a fost supusa de unchiul sau este pe cale sa aduca pe lume un copil.
Ministrul a reamintit ca institutia pe care o conduce si-a exprimat disponibilitatea pentru acest demers imediat dupa ce verdictul comisiei de specialisti de la Iasi a fost facut public. De asemenea, Nicolaescu a spus ca nu poate face acest lucru decat impreuna cu
celelalte ministere implicate.

„Pentru ca am constatat un impas din punct de vedere legal, dar si opinii divergente la nivelul medicilor specialisti, am decis impreuna cu ministrii Justitiei si Muncii, cu reprezentantii autoritatii nationale pentru drepturile copilului infiintarea unei comisii care sa analizeze cazul Alexandrei Vranceanu, fetita insarcinata in urma unui viol”, a spus ministrul.

Comisia convocata la nivelul Ministrului Sanatatii este alcatuita din medici, psihologi, juristi si va decide care este procedura de urmat intr-o astfel de situatie speciala: varsta frageda a mamei, varsta avansata a sarcinii, viol, incest si altele. In acest moment, prevederile legale din Romania nu permit intreruperea unei sarcini trecuta de 14 saptamani decat in situatii medicale care pun in pericol viata mamei.

Pana pe 27 iunie comisia de specialisti va trebui sa decida nu numai care este cea mai buna optiune in cazul fetitei, ci si sa propuna solutii de natura legislativa, care sa poata fi aplicate in alte, eventuale, viitoare cazuri. In cazul in care comisia va decide ca sarcina trebuie intrerupta si va aduce argumente si propuneri legislative coerente si concrete, legislatia va fi modificata in conformitate cu decizia respectiva. In situatia in care specialistii decid ca fetita trebuie sa duca sarcina pana la capat, cazul va fi considerat inchis din acest punct de vedere, iar familia ei se poate deplasa in strainatate pentru a face aceasta intrerupere de sarcina.