“Revista de Medicină Militară”, publicaţie periodică a personalului medical care îşi desfăşoară activitatea în asistenţa, învăţământul şi cercetarea ştiinţifică medicală şi medico-militară, aniversează 125 de ani de la prima sa apariţie.

O prezență vie în publicistica românească, sfidând provocările generate de parcursul istoric al anilor cuprinși în perioada secolului XIX – XXI, ”Revista de Medicină Militară” nu a renunțat, nicio clipă, la dezideratele sale privind promovarea valorilor și tradițiilor societății românești, atât în plan intern, cât și la nivel internațional.

Între tradiţia și moştenirea istorică şi inovaţiile spaţiului modern, “Revista de Medicină Militară” născută în Spitalul Militar Central a fost, parcă, predestinată să se remodeleze și să se transforme, de fiecare dată, nu doar ca o publicație de specialitate, ci ca o fereastră deschisă spre cunoaștere, spre generațiile de mâine, care, contrar tuturor curentelor de opinie pesimiste, continuă să îmbrace haina unei duble valențe – de medic și de militar.

Spitalul Militar Central, în calitatea lui de depozitar al memoriei sociale, culturale și științifice, dat fiind existența sa de peste 190 de ani, are datoria să redefinească mereu teritoriile nou cucerite, păstrând vie, în același timp, amintirea itinerariilor şi a celor care au cutezat să le străbată primii. Poartă deschisă şi loc de confluență a tradițiilor, Spitalul Militar Central îşi extrage forţa dintr-o perpetuă explorare a hotarului dintre fundamentele cunoaşterii şi teritoriile necunoscutului ființei umane, așa cum poate fi ea definită conceptual și științific.

La acest moment, Revista de Medicină Militară (Romanian Journal of Military Medicine), susţinută de un board editorial de înaltă ţinută ştiinţifică, a fost reconceptualizată şi inclusă în baze de date internaţionale (B+) -“Ulrich’s Periodicals Directory database”; “Scientific World Index”; “Science Library Index and Open”; “Academic Journals Index”-, având index Copernicus International National Library of Medicine Catalog; Ulrich’s Periodicals Directory database şi OCLC WorldCat etc, fiind distribuită în 20 ţări, de pe 3 continente (ex. China, Franţa, Olanda, SUA etc.).

Sub aceste auspicii, la ceas aniversar, cu o înaltă încărcatură istorică și emoțională, consider că misiunea noastră este de a continua proiectul ”Revistei de Medicină Militară”, ca publicație de referință pentru literatura de specialitate a acestui domeniu de expertiză, continuînd drumul către consolidarea unui forum de expertiză, și crearea unei voci unitare pentru medicina românească. TRADIŢIE, ÎNCREDERE, PROFESIONALISM sunt cuvintele cheie și coordonatele pentru a asigura continuitatea și evoluţia acestui demers publicistic, în criteriile impuse de societatea informaţională”, încheie General maior medic Conferenţiar universitar dr. Florentina IONIŢĂ-RADU, Comandant (Director general) al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, Redactor şef al “Revistei de Medicină Militară”.

Sursa: SUUMC