O echipă de clinicieni a Facultăţii de Medicină a Universităţii Ovidius şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța, condusă de conf. dr. Radu Baz, a participat, în premieră, la prima chemoembolizare realizată cu succes cu noul angiograf instalat în cadrul unităţii spitaliceşti, în cadrul unui program de cercetare al Academiei de Ştiinţe Medicale (AŞM).

Potrivit unui comunicat de presă transmis de SCJU, angiograful Siemens este primit în baza unui contract de comodat încheiat între unitatea medicală şi AŞM, în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri – DIPCDCI”

„Noul echipament intervenţional a fost utilizat în premieră, la Constanţa, într-o intervenţie de chemoembolizare realizată de către dr. Gina Rusu, medic primar radiolog la Institutul Clinic Fundeni, aflată în contract de colaborare cu SCJU şi supravegheată de către dr. Mugur Rusu, coordonatorul programului naţional de oncologie al AŞM, medic primar radiolog. Procedura de chemoembolizare a durat aproximativ o oră şi s-a încheiat cu succes, intervenţia constând în introducerea selectivă, în zonele afectate, de microsfere absorbabile ce conţin substanţe embolizante şi cistostatice pentru distrugerea tumorilor. Chemoembolizarea este alternativa la chimioterapia clasică, orală şi parenterală şi se adresează atât tumorilor hepatice primitive, hepatocarcinomul, dar şi determinărilor secundare (metastaze hepatice de cancere colo-rectale)” – se arată în comunicatul de presă al SCJU.

Pentru următorii doi ani, beneficiarii tratamentelor avansate cu ajutorul angiografului vor fi doar pacienţii selectaţi în baza unor criterii ştiinţifice, în cadrul Programului Naţional de Cercetare coordonat de către prof. dr. Radu Deac, sub auspiciile Academiei de Ştiinţe Medicale din România, urmând că după încheierea proiectului, echipamentul să intre în exploatare directă şi dotarea de bază a SCJU Constanţa.

Din echipa de cercetare, de la SCJU Constanţa fac parte: conf. dr. Radu Baz (coordonator), dr. Irinel Parepa, dr. Răzvan Maxim, dr. Belgin Salim, dr. Marius Militaru, tehn. Adina Buica, dr. Pavel Platon şi dr. Gina Rusu (Institutul Fundeni). AGERPRES