În contextul politizării discuțiilor cu privire la Planul Național de Control al Cancerului (PNCC), Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) își reafirmă poziția sa echidistantă și de susținere a tuturor acțiunilor orientate exclusiv în beneficiul pacienților români.

Astfel:

  • ARPIM susține orice variantă a unui Plan Național de Control al Cancerului, atât timp cât acesta aduce beneficii reale pentru pacienții oncologici din România și poate fi implementat cât mai rapid, pentru a aduce rezultate imediate.
  • Toate recomandările și propunerile ARPIM cu privire la PNCC și ulterior la Legea medicinei personalizate au fost făcute într-un cadru instituțional (în cadrul unor grupuri de lucru de experți organizate de către autorități) și au vizat exclusiv propuneri în beneficiul pacienților români pentru un acces cât mai bun la un diagnostic precoce, la testare și la tratamente de ultimă generație.
  • ARPIM susține dialogul și orientarea către soluții și credem cu tărie ca un astfel de proiect de importanță majoră pentru pacienți și pentru sistemul de sănătate din România trebuie să adune cât mai multe voci de experți, să fie transpartinic și nu trebuie să fie subiect de controverse politice.
  • ARPIM este un partener constant al medicilor, pacienților și autorităților pentru implementarea unui plan de combatere a Grupul de lucru de Oncologie din ARPIM a susținut elaborarea traseului pacienților cu cancer în sistemul de sănătate din România pentru 5 tumori solide și 5 cancere de sânge. De asemenea, Grupul de lucru de Oncologie al ARPIM a susținut un proiect de colaborare cu părțile interesate, care a adus împreună profesioniști din domeniul sănătății și asociații de pacienți, și susține cu analize, date relevante și activități de conștientizare elaborarea și implementarea Planului Național de Cancer. Toate aceste recomandări și date au fost publicate pe site-ul https://cancer-plan.ro/ și au fost comunicate în mod transparent tuturor părților interesate.
  • În ceea ce privește medicina personalizată, ea se bazează pe identificarea profilului individual al pacientului și, implicit, pentru obținerea unui beneficiu adecvat din partea tratamentelor personalizate, pe testările (biomarkeri, mutații genetice, etc) efectuate pacienților pentru a identifica existența sau nu a țintelor de acțiune ale medicamentelor personalizate. Companiile membre ARPIM au susținut constant pacienții români și sistemul de sănătate prin acoperirea acestui tip de testări pentru cancerul bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici, cancerul de sân, melanomul malign, etc. Considerăm însă că, dată fiind responsabilitatea Statului Român de a asigura dreptul la sănătate și accesul la tratamente și servicii medicale, aceasta trebuie să se traducă și prin decontarea totală sau parțială a acestor testări.

La nivelul României s-au facut progrese în accesul la tratamente inovatoare și serviciile medicale. Totuși, țara noastră se situează, în continuare, pe ultimele poziții în clasamentul de la nivel european, în privința prevenirii, diagnosticării precoce, tratării și supraviețuirii pacienților oncologici. Potrivit datelor studiului Indicatorul EFPIA 2022 Patient WAIT,  din 46 de medicamente oncologice care au primit autorizație de punere pe piață în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 16, timpul de acces de la autorizare și până la includerea în lista de medicamente rambursate ajungând la 991 de zile pentru pacienții români. Deoarece industria farmaceutică inovatoare din România înțelege să contribuie la sustenabilitatea financiară a sistemului de sănătate, jumatate dintre medicamentele oncologice sus-menționate sunt disponibile pacienților români prin intermediul contractelor de tip cost-volum, în care costul terapiilor este partajat între companii și sistemul de asigurări de sănătate, o pondere importantă a acestor costuri fiind acoperită de producătorii de medicamente.

 

Sursă: www.arpim.ro