Respectarea regulilor de bază de igienă dentară, renunțarea la unele obiceiuri nocive, cum ar fi fumatul (țigări, pipă, trabuc), consumul de alcool, dulciuri și lipsa controalelor de rutină sunt esențiale pentru păstrarea sănătății dinților, după cum a avertizat, într-un interviu pentru platforma MedicalManager.ro, Prof. Univ. Doctor Mihaela Răescu, medic primar Stomatologie generală și medic specialist endodonţie, Profesor Universitar la Facultatea de Medicină Dentară – Disciplina Prevenţie orodentară a Universităţii „Titu Maiorescu” din București.

De ce să ne ferim

”Factorii de risc pentru sănătatea orală, care ar trebui evitați cu orice preț, țin de igiena deficitară, fumatul (țigari, pipă, trabuc), care crește riscul de 6 ori, consumul de alcool (băuturi spirtoase), produse cu conținut ridicat de zahăr, activități profesionale în aer liber (agricultură) sau în mediu toxic (laboratoare chimice, minerit), stresul, utilizarea substanțelor opioide, a substanțelor de sinteză,  a medicamentelor ce determină scăderea secreției glandelor salivare, chimioterapia, traumatisme cronice locale ale cavității orale, infecții cronice specifice”, a explicat Prof. Univ. Dr. Răescu.

Reguli esențiale de igienă

Potrivit specialistului, pe lângă controlul stomatologic de rutină, sunt foarte eficiente și următoarele reguli: folosirea unei periuțe uscate și neumezite, același timp (3-5 minute) acordat periajului arcadelor stânga-dreapta, evitarea periajului orizontal, schimbarea periuței la 3 luni, periaj cu atenție în zonele cu înghesuiri dentare, clătire energică a gurii după periaj, prezentarea la medic dacă există sângerări gingivale frecvente, periuța se igienizează conștiincios și se păstrează poziționată vertical, limba se igienizează cu razușa de limbă și se insistă în zonele linguale dentare.

Renunțarea la fumat, obligatorie în tratamentul pentru implant

Medicul s-a referit și la implantul dentar, soluția ideală pentru a obține o dantură fixă, care oferă comfort, dar care include și unele condiții speciale: ”Problemele care apar frecvent sunt costul ridicat și perioada lungă de timp pentru finalizarea tratamentului. Pentru fumători este imperios necesar să se renunțe la fumat pe toată perioada tratamentului. Reabilitarea orală cu ajutorul implantului dentar se desfășoară în 3 etape: etapa chirurgicală (de inserție a implantului), etapa de osteointegrare și etapa de reabilitare propriu-zisă. În etapa de osteointegrare, alternanța vasoconstricție-vasodilatație, în cazul fumătorilor, produce întârzieri ale procesului de vindecare și ale echilibrului vascular. De aceea, indicația de a nu fuma pe toată perioada acestor etape poate transforma un fumător într-o persoană reticentă la tratamentul care folosește implant. Există o rată crescută de eșec al tratamentului, în cazul celor care nu țin cont de această indicație”.

Soluția: produse alternative cu nicotină, cu risc redus

Potrivit medicului, numeroase studii au demonstrat că, în cazul fumătorilor care nu pot renunța la fumat pe perioada tratamentului cu implant sau măcar în etapa de osteointegrare a acestuia (3-6 luni), aceștia pot utiliza produse alternative cu nicotină cu risc redus cum ar fi produsele cu tutun încălzit sau fără tutun, precum plicuri cu nicotină. Aceste produse au un conținut redus de substanțe nocive, după cum susțin numeroase studii efectuate de cercetători independenți.

Stomatologul a invocat studii care compară efectul țigărilor clasice și cel al produselor alternative asupra resorbției osoase în cazul pacienților cu implant, cu rezultate favorabile celor cu tutun încălzit. De asemenea, cantitatea de placă bacteriană depusă la nivel dentar pe o perioadă de 9 luni este mult mai mică în cazul utilizatorilor de tutun încălzit, comparativ cu utilizatorii de țigări convenționale. Indicația de elecție este totdeauna renunțarea la fumat, dar este un deziderat greu de impus și de respectat.

Igienizarea riguroasă, chiar și după finalizarea tratamentului cu implant

”O altă condiționare este igienizarea riguroasă chiar după finalizarea tratamentului cu implant și vizita la 6 luni în cabinet pentru evaluare. Igiena corectă a suprafețelor dentare, evitarea factorilor de risc asupra sănătății orale și tratamentul precoce al leziunilor carioase sunt cele mai simple metode de păstrare a vitalității și sănătății dinților. Controlul preventiv este cel mai bun mijloc de evitare sau întârziere a utilizării tratamentului cu implant”, a mai explicat Prof. Univ. Doctor Mihaela Răescu.

Ce ar trebui să ne mai trimită la medic

După cum a arătat stomatologul, anumite afecțiuni generale, infecțioase, virale sau neoplazice au, adesea, manifestări în cavitatea orală, ignorate dacă nu sunt deranjante ca aspect sau dureroase: ”Ceea ce ar trebui să ne atragă atenția și să ne trimită la un control sunt: petele albe pe mucoasa orală care nu dor și nu trec; ulcerații vechi care nu trec și nu răspund la tratament; mobilitatea dentară apărută brusc; asimetria facială spontană; dificultăți în deglutiție; leziuni ale palatului dur; glosite (inflamații ale limbii); limitarea deschiderii gurii; anestezie sau durere fără motiv la nivelul feței; sângerări frecvente la nivelul cavității orale. Toate aceste aspecte trebuie investigate. Depistate precoce și tratate la timp, au șansa de a fi diagnosticate corect, îndrumate către specialitatea medicală cea mai indicată, pentru a obține un procent mare de vindecare. Corelația acestor semne cu existența factorilor de risc crește necesitatea prezentării de urgență la control”.