costan_oanaBugetul alocat programului de diabet a crescut de aproximativ şase ori din anul 2006 până în prezent, a declarat, în cadrul unei dezbateri, directorul Direcţiei programe curative din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Oana Costan.

„Dacă în anul 2006 bugetul aprobat pentru tratament a fost de peste 150 de milioane lei, anul acesta, în 2016, bugetul este de peste 900 de milioane lei. Este o creştere a aproximativ şase ori în cei zece ani, în condiţiile în care numărul de bolnavi care au beneficiat de tratament în anul 2006 a fost de 363.131, iar în anul 2015 – 743.830. Statistic vorbind, bugetul alocat a crescut de aproximativ şase ori în cei zece ani, pe când numărul de bolnavi s-a dublat. (…) Probabil că banii alocaţi poate că pot fi folosiţi mai eficient”, a afirmat Costan.

Oana Costan a precizat că programele de sănătate curative reprezintă aproximativ 27% din bugetul Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate, iar diabetul ocupă locul al doilea ca finanţare după programul de oncologie. „În cadrul programului naţional de diabet zaharat se asigură medicaţia specifică. Ce înseamnă medicaţie specifică? Insulină şi antidiabetice orale sau tratament mixt, pentru că sunt bolnavi care se tratează numai cu insulină sau bolnavi care se tratează cu insulină şi antidiabetice orale. Tot în cadrul programului de diabet se asigură evaluarea periodică a bolnavilor prin dozarea hemoglobinei glicozilate, se asigură testele de automonitorizare prin farmaciile cu circuit deschis în vederea auto-monitorizării persoanelor cu diabet zaharat, precum şi asigurarea accesului la pompe de insulină şi materiale consumabile pentru acestea pentru cazurile care sunt recomandate de coordonatorii centrelor metodologice regionale”, a spus directorul din CNAS. AGERPRES