O complexă intervenţie chirurgicală ortopedică care a constat în protezarea totală a umărului unei paciente de 70 de ani, cu proteză totală de umăr inversată, a fost realizată în premieră la Secţia Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu.

Intervenţia deosebit de complexă a fost realizată prin procedura artroplastiei umărului de către dr. Radu Sorin Fleacă, medic primar specialitatea ortopedie – traumatologie şi şeful Secţiei Clinice Ortopedie Traumatologie a celei mai mari unităţi sanitare a judeţului. Operaţia a durat aproximativ 2 ore.

Pacienta a fost diagnosticată cu un deficit funcţional sever al umărului, cu deteriorarea articulaţiei (distrugerea capului humeral), în urma unor luxaţii repetate, practic un umăr blocat – iar protezarea totală este cea mai eficientă soluţie în acest caz. Este pentru prima dată când realizăm o astfel de intervenţie de protezare totală a umărului în cadrul clinicii noastre, după ce, anterior, mai mulţi chirurgi ortopezi ai SCJU Sibiu au efectuat cu succes proceduri de înlocuire parţială a umărului, în cazul unor fracturi complexe ale capului humeral”, a explicat dr. Radu Sorin Fleacă, potrivit comunicatului citat.

Pacienta a fost internată cu 24 de ore înaintea operaţiei, şi în funcţie de evoluţia sa post-operatorie poate fi externată în 2-3 zile. Conform medicului sibian, acest tip de intervenţie chirurgicală este o practică des întâlnită în străinătate, dar în România numărul procedurilor este încă redus, prin prisma adresabilităţii încă scăzute pe acest segment, în contextul în care mulţi potenţiali pacienţi nu cunosc faptul că există această modalitate de tratament mai puţin frecventă decât protezarea genunchiului sau şoldului.

„În România, protezarea totală a umărului este încă redusă ca număr de intervenţii şi, de aceea, ne bucurăm că am putut să o realizăm în cadrul secţiei noastre şi pacienţii pot afla astfel că îi putem ajuta prin această modalitate de tratament. Protezarea totală a umărului cu proteză totală de umăr inversată se adresează în special pacienţilor cu artroză a umărului, în vârstă de peste 60 de ani„, precizează dr. Radu Sorin Fleacă.

Proteza pentru astfel de intervenţii este decontată prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, la fel ca în cazul protezelor de şold şi genunchi, iar pacienţii asiguraţi pot beneficia de acestea.

Secţia de Ortopedie-Traumatologie de la Sibiu a fost înfiinţată în anul 1983, iar din anul 1993 este clinică universitară. Secţia dispune de un număr de 66 paturi, bloc operator şi un salon de urmărire postoperatorie a pacienţilor. AGERPRES