elicopter-smurd.jpgJudeţele din Moldova vor primi anul acesta un elicopter medicalizat SMURD, potrivit subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, judeţele din Dobrogea urmând să aibă parte de un aparat de zbor similar peste cel mult un an.

‘Avem un acord-cadru pentru şase elicoptere în patru ani. În 2011 s-a contractat un elicopter, iar anul acesta – alte două. Unul din cele două elicoptere este pentru judeţul Iaşi, unde vom înlocui aparatul de zbor al Poliţiei, iar acordarea celui de-al doilea va depinde foarte mult de condiţiile necesare existenţei acestuia. El va ajunge la Craiova (judeţul Dolj) sau în Dobrogea. Cu siguranţă ambele zone vor avea elicoptere, dar de menţionat este faptul că există un proiect transfrontalier derulat de judeţul Constanţa în parteneriat cu Ministerul Administraţiei care prevede achiziţionarea unui elicopter’, a declarat, sâmbătă, în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Tulcea, subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Prezenţa la Tulcea a unui elicopter medicalizat SMURD este justificată prin necesitatea scurtării timpilor de intervenţie în localităţile din Delta Dunării, având în vedere faptul că acestea sunt despărţite de municipiul reşedinţă de judeţ de Dunăre, iar pentru a ajunge la unele sate este nevoie atât de mijloace de deplasare pe uscat, cât şi pe apă.

‘Încercăm să micşorăm timpii de intervenţie în localităţile din Deltă cu mijloace de deplasare pe apă, dar şi cu altele, însă acum nu voi intra în amănunt, finanţarea nefiind din partea Ministerului Sănătăţii. Există dorinţă de a facilita la maximum accesul la serviciile medicale populaţiei din Deltă, dar nu pot spune că asta se va întâmpla peste noapte şi poate că mai avem nevoie de câteva luni sau de un an pentru a ajunge să vedem o diferenţă pe partea de intervenţie rapidă în Delta Dunării’, a conchis subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
În momentul de faţă, o navă a Serviciului Judeţean de Ambulanţă din Tulcea poate ajunge la Sulina, cel mai estic punct al Deltei, pentru a prelua un pacient care necesită internare la spitalul din Tulcea în cel puţin patru ore, în cazul în care pacientul locuieşte însă în zona CA Rosetti de exemplu timpul necesar deplasării fiind mai mare, ca urmare a distanţei dintre localitate şi canalele pe care pot avea acces ambarcaţiunile.

Pentru acoperirea intervenţiilor de urgenţă în Delta Dunării, în urmă cu câţiva ani la Tulcea s-a înfiinţat Unitatea Specială de Aviaţie al cărei aparat de zbor a fost utilizat de medicii SJA şi începând din acest an, de către echipajul SMURD Tulcea în timpul intervenţiilor medicale din Deltă pe perioada iernii, când accesul pe apă în zonă era imposibil din cauza sloiurilor de pe Dunăre.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimia şi subsecretarul de stat Raed Arafat au discutat, sâmbătă, la Tulcea cu autorităţile judeţene şi medici de familie aspectele tehnice privind punerea în funcţiune a unui sistem de telemedicină experimental pentru Delta Dunării, discuţiile urmând să continue duminică la Sulina. AGERPRES