De aproape 10 ani, pacienţii bulgari sunt nevoiţi să plătească o parte din valoarea serviciilor medicale pe care le primesc. Orice persoană cu asigurare medicală trebuie să plătească, de exemplu, o taxă de 2,9 leva (circa 7,5 lei) pentru fiecare vizită la medicul de familie.

O zi de spitalizare costă de două ori mai mult; adică 5,8 leva (aproximativ 13 lei). Pacienţii plătesc însă doar pentru primele 10 zile, iar dacă spitalizarea lor continuă, restul este acoperit integral de Casa Naţională de Asigurări Medicale.

De coplată sunt scutiţi copiii de sub 18 ani, femeile gravide, pacienţii cu boli oncologice, veteranii de război, persoanele cu dizabilităţi, cadrele medicale, precum şi cei care trăiesc într-o sărăcie extremă. Asistenţa medicală de urgenţă este gratuită, indiferent dacă pacientul are asigurare medicală.

La aceste taxe se adaugă obligaţii de plată suplimentare pentru internare în camere de lux, ceea ce uneori înseamnă cameră cu două paturi, cameră individuală cu baie, sau pur şi simplu cameră cu televizor. Cea mare taxă este însă pentru posibilitatea de a opta pentru un anumit medic sau pentru o echipă de cadre medicale. De exemplu, dacă vreun pacient trebuie să se supună unei intervenţii chirurgicale, el îşi poate alege medicul sau echipa de medici care să efectueze intervenţia cu condiţia să achite între 350 şi 900 leva (între 780 şi 2.000 de lei).

„În februarie 2012, am dat viaţă primului meu copil la un spital de stat de la Sofia. Cu toate că sunt asigurată medical, am plătit aproape 2.000 de leva (circa 4.500 de lei )”, afirmă pentru Agerpres Iordanka (30 de ani). „Am plătit 900 de leva pentru alegerea echipei de medici. Multe femei plătesc această taxă din frică, apreciind că, dacă nu plătesc, nu vor fi tratate cu atenţie de către medici. Am plătit încă 250 de leva pentru prezenţa tatălui copilului în timpul naşterii şi tot 250 de leva pentru o cameră individuală, care era numită de lux, dar a fost plină de gândaci. Am ales să nasc în apă şi am plătit încă 550 de leva pentru acest serviciu”, spune femeia. Ea se declară însă dezamăgită de condiţiile oferite de spitalul de stat şi crede că, dacă va mai avea un copil, va alege un spital privat, unde preţul va fi cam la fel.

Între timp, Uniunea medicilor din Bulgaria a difuzat, marţi, o scrisoare deschisă prin care susţine că decizia Casei Naţionale de Asigurări Medicale referitoare la rambursarea cheltuielilor pentru dispozitivele medicale intră în contradicţie cu legislaţia şi este periculoasă pentru pacienţi. Medicii sunt nemulţumiţi de faptul că sunt obligaţi să folosească dispozitivele cele mai ieftine, iar de cele mai multe ori este vorba de implanturi care rămân în corpul pacientului mai mulţi ani. Pacienţii sunt privaţi de posibilitatea, de care au beneficiat până acum, de a-şi alege materialele şi protezele, chiar dacă plătesc singuri diferenţa în preţ, se mai afirmă în document.AGERPRES