spital_elias.jpgLa Spitalul Universitar de Urgenta „Elias” a fost inaugurat un nou Departament de Terapie Intensiva, dotat la standarde europene, cu o capacitate de 17 paturi. Prof. dr. Serban Marinescu, managerul spitalului, a declarat ca proiectul acestui departament, modulat, avand saloane cu cate doua paturi, permite izolarea saloanelor in vederea sterilizarii independente, evitandu-se astfel, infectiile intraspitalicesti.
Paturile sunt actionate electric – permitand numai miscarea capului sau numai a picioarelor pacientului, ori a intregului corp, in diferite pozitii – au saltele anti escara, cu monitorizare invaziva si non-invaziva. In premiera, la acest departament se afla o statie centrala de monitorizare, cu sistem IQ PACS, care permite urmarirea simultana a parametrilor vitali ai pacientilor in stare grava, a explicat prof. dr. Serban Marinescu.

Echipa medicala se poate consulta si poate studia dosarul medical al pacientului
chiar si aflandu-se in alt departament. El a subliniat ca urmeaza sa fie reamenajate si alte departamente, cum sunt cele de chirurgie si neurochirurgie, ale caror sali de operatie urmeaza sa fie dotate cu aparatura. „Medicina de performanta nu se poate face decat cu aparatura de performanta si cu echipe medicale bine pregatite”, a subliniat prof. dr. Marinescu. El a mentionat ca spitalul Elias este deschis publicului larg de 5 – 6 ani, acordand asistenta medicala de urgenta.

Managerul spitalului a precizat ca in doua saptamani va fi deschisa si sectia de oncologie si sia manifestat speranta ca pana la sfarsitul anului, celelalte departamente – repectiv gastroenterologie, neurologie,clinica medicala si altele – sa arate asa cum arata noul Departament de Terapie Intensiva.

In ceea ce priveste finantarea, managerul a explicat ca pana in acest an, spitalul nu a beneficiat de fonduri de la MSP. Pentru noul departament, fondurile au provenit de la Fondul de dezvoltare de anul trecut si venituri proprii. Echipamentele medicale pentru noul departament au costat in jur de 350.000 de euro.

Prof. dr. Serban Marinescu a subliniat sprijinul pe care Academia Romana il acorda spitalului, acesta fiind in subordinea Academiei, dar si sprijinul Ministerului Sanatatii Publice.