Ziua Mondială a Obezității are menirea de a crește gradul de conștientizare asupra uneia dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului 21. Obezitatea este un factor de risc principal pentru boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer, astfel că limitarea epidemiei de obezitate este fundamentală într-o strategie globală de prevenire și control a bolilor netransmisibile”, arată consilierul prezidențial Conf. Dr. Diana Păun.

Aceasta atrage atenția că obezitatea infantilă este în creștere peste tot în lume, țara noastră nu face excepție, iar consecințele se răsfrâng asupra sănătății fizice și emoționale a copiilor. De asemenea, ratele excesului de greutate și obezității în rândul adolescenților au crescut constant în ultimele două decenii, potrivit Profilului de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea.

Această zi are potențialul de a mobiliza toți factorii cu responsabilitate pentru a acționa în scopul prevenirii obezității. Este nevoie de leadership global și de colaborare multisectorială”, conchide Conf. Dr. Diana Păun.

ZIUA MONDIALĂ A OBEZITĂȚII

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marchează Ziua Mondială a Obezității în fiecare an pe data de 4 martie cu scopul de creștere a gradului de conștientizare și a educării cu privire la obezitate, la nivel mondial.

Tema Zilei Mondiale a Obezității 2023 este: Schimbarea perspectivelor! Să acționăm azi!

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sistemelor de sănătate la nivel global. Potrivit OMS – Organizației Mondiale a Sănătății, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, după anul 2025 mai mult de 50% din populaţia lumii va fi obeză.