Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat lansarea Campaniei „Expresul de Screening” pentru toate femeile cu vârsta între 24-64 de ani, asigurate sau nu, din regiunea Centru, care se va derula până la începutul lunii decembrie cu scopul de a efectua teste gratuite Babeş-Papanicolau şi HPV şi de a îndemna populaţia să participe regulat la controale medicale.

„Numărul foarte mare de femei cu rezultate pozitive, cu afecţiuni ale colului uterin, pe care le-am depistat şi acum le tratăm, ne-a motivat să accelerăm procesul de testare Babeş Papanicolau şi HPV şi de a include cât mai multe femei în screening. Obiectivul cel mai important al proiectului este FEMEIA din regiunea Centru, femeia care nu a avut acces la informaţii şi servicii medicale, femeia tânără, activă, femeia bogată sau săracă. În următoarele două luni ne-am propus să fim în cât mai multe locaţii, să informăm cât mai multe femei despre cancerul de col uterin, să le testăm şi să le îndrumăm la controale medicale regulate. Screeningul salvează vieţi, iar cancerul de col uterin poate fi tratat dacă este descoperit la timp. Accesul la testare este gratuit tuturor, pe baza cărţii de identitate, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu! Dacă rezultatul e bun, 5 ani nu trebuie repetat”, a subliniat managerul de proiect dr Cosmina Uzun.

Medicul a îndemnat femeile să apeleze la centrele de testare, întrucât este mult mai uşor să previi decât să tratezi.

Derularea acestei campanii presupune deplasarea zilnică a caravanei mobile de screening în localităţi rurale, la evenimente publice, la mall-uri, la angajatori, la persoane ulnerabile/defavorizate, obiectivul fiind creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenţei crescute a cancerului de col uterin din România.

Potrivit iniţiatorilor, femeile care nu ajung la caravană în această perioadă, sunt invitate la testare gratuită BP şi HPV la centrele de recoltare din unităţile sanitare publice sau din cadrul cabinetelor private de obstetrică-ginecologie.

„Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce. Obiectivul este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune. Screeningul cancerului de col uterin nu este de fapt un test pentru cancer. Este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea şi tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening”, se mai arată în comunicatul SCJU Târgu Mureş.

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin regiunea Centru” este derulat de SCJU Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş. AGERPRES