Opt pacienţi cu vârste cuprinse între 42 şi 69 de ani, internaţi cu programare în cadrul Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, au beneficiat, în premieră pentru unitatea medicală, de proceduri de cardiologie intervenţională în cadrul cărora medicii au reuşit să implanteze zece stenturi active, a informat conducerea spitalului.
Procedurile s-au derulat în cursul zilei de miercuri, când şi-a început activitatea Compartimentul de Cardiologie Intervenţională şi Cateterism Cardiac din cadrul SJU, intervenţiile fiind efectuate de o echipă mixtă formată din medici şi asistente din Deva şi Timişoara.
„În cursul zilei, s-au efectuat proceduri la un număr de opt pacienţi internaţi cu programare în cadrul Secţiei Cardiologie a SJU Deva, dintre care trei au fost coronarografii diagnostice, iar cinci au fost proceduri de coronarografie şi angioplastie coronariană cu implant de stenturi farmacologic active. Numărul total de stenturi implantate a fost de 10”, se arată într-un comunicat al SJU Deva.
Pacienţii au rămas internaţi pentru monitorizare şi prezintă o evoluţie postprocedurală bună, au precizat medicii.
Lucrările de amenajare a Unităţii de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC) s-au încheiat în luna martie şi au costat peste 984.400 lei. Fondurile au fost asigurate de CJ Hunedoara, în subordinea căruia se află spitalul.
Compartimentul beneficiază de un angiograf ultramodern, dar şi de alte echipamente necesare monitorizării şi tratării pacienţilor cu anumite patologii cardiace. Angiograful permite diagnosticarea cardiopatiei ischemice, a stenozelor coronariene şi a infarctului miocardic acut, precum şi tratamentul acestor afecţiuni, respectiv dilatările de artere coronare sau montarea de stenturi, explica, la acea vreme, şeful Secţiei Cardiologie a SJU Deva, dr. Constantin Blaj.
Compartimentul USTACC are 10 paturi şi este găzduit într-un sector aflat în prelungirea Secţiei Cardiologie, fiind legat printr-un hol comun cu spaţiul unde este amplasat angiograful, un echipament apreciat ca „vital” pentru realizarea de investigaţii şi intervenţii cardiologice de înaltă fidelitate. AGERPRES