Asociația Echitate în Sănătate (AES) derulează, în perioada ianuarie-februarie 2018, campania „Testare gratuită pentru depistarea Hepatitei C”. În total, în spitalele din țară vor fi livrate 17.000 de teste cu ajutorul cărora vor fi testați pacienții internați.

Depistarea pacienților asimptomatici infectați cu Virusul hepatitic C (VHC) va fi urmată de îndrumarea acestora către centrele specializate pentru  evaluarea viremiei și instituirea tratamentului. În acest sens, AES va pune la dispoziția unitaților sanitare prin care derulează campania o scurtă informare privind traseul pe care trebuie să îl parcurgă pacientul care  a fost depistat ca fiind  purtător de virus C. Acestuia i se vor prezenta tipurile de centre (de gastroenterologie sau de boli infecțioase) unde poate fi evaluat din punct de vedere al diagnosticului de certitudine și conduită terapeutică.

Obiectivele campaniei sunt:

  • Creșterea ratei de diagnosticare a VHCîn rândul populației generale care se adresează unei instituții medicale în vederea internă
  • Educarea populației generale privind riscurile nediagnosticării și netratării infecției cu virus hepatitic C.

De ce este necesară o campanie de testare a Hepatitei C?

  • Hepatita C este o boală care poate fi prevenită și tratată.
  • În această afecțiune, 60-70 la sută din cazuri sunt asimptomatice.
  • Cazurile sunt depistate rar și întâmplător, doar 10% dintre persoanele infectate fiind diagnosticate.
  • Hepatita C are un impact puternic asupra stării de sănătate a populației, pe termen lung și mediu.
  • Depistată la timp, Hepatita C se poate vindeca, prevenind astfel cazurile grave de boală, precum ciroza hepatică sau cancerul hepatic produs de acest virus.
  • Pentru cazurile depistate, pacienții beneficiază de tratament asigurat de CNAS.
  • Deși se recomandă efectuarea unor teste măcar o dată la 3 ani, medicii de familie nu sunt stimulați de indicatorii sistemului actual de sănătate pentru a recomanda aceste teste.

Infecția cu virus hepatitic C este o problemă de sănătate publică de o importanță deosebită în România, care ocupă locul 1 în Europa la numărul total de îmbolnăviri cu hepatita C, conform datelor de prevalență raportate de Organizația Mondială a Sănătății.

Începând de acum doi ani, sistemul de sănătate românesc oferă terapii inovatoare pentru tratamentul hepatitei C în stadii grave de boală, însă lipsa unui vaccin este un factor important în creșterea numărului de infectări cu virusul Hepatitei C.

„Estimările specialiștilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienților infectați înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a declarat  prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.