Cu un scor de 439 puncte, România se situează pentru al doilea an consecutiv pe ultimul loc, la poziția numărul 34, suferind de probleme grave în gestionarea întregului sector public. Asta înseamnă un sistem medical mai slab decât cel din Bulgaria, din Albania, Macedonia ori Muntenegru. De partea cealaltă a baricadei sunt ţări precum Danemarca, Suedia şi Olanda.
Pentru a face clasamentul, Indexul European al Consumatorului de Sănătate a utilizat chestionare completate chiar de către pacienţi. Au fost luate în calcul de la drepturile şi informarea pacienţilor până la timpii de aşteptare pentru tratament, rezultatele tratamentelor, prevenţia şi accesul la produsele farmaceutice.
România este pe primul loc în clasament la rata infecțiilor intraspitalicești rezistente la tratament, la mortalitatea infantilă și pe primele locuri la mortalitatea din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare. În ceea ce privește cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor, Romania se află tot la coada clasamentului, în urma sa aflându-se doar Letonia, Muntenegru, Macedonia și Albania. Olanda este singura țară care din 2005, de când a început să fie întocmit acest raport, s-a clasat în mod constant în primele trei locuri. În anul 2017, pe primele trei poziții se situează Olanda premianta anului 2017, cu 924 puncte, urmată de Elveția cu 898 puncte și Danemarca cu 850 puncte.
Bulgaria și România sunt statele cu cele mai mari ponderi ale tratamentelor în spital în totalul cheltuielilor cu sănătatea, ceea ce indică nevoia reformării:
Nici în privința procentului de infecții intraspitalicești rezistente la antibiotice România nu părăsește utimul loc al clasamentului. Pentru realizarea acestui clasament au fost utilizate date furnizate de Sistemul European de Supraveghere a Rezistenței la Antibiotice, fiind colectate informații din peste 800 laboratoare de sănătate publică, care deservesc peste 1300 spitale din 31 state europene.
România este una dintre țările cu cele mai mici rate de supraviețuire în cazul bolnavilor de cancer, dar datele din raport sunt din 2012, ultimele disponibile: