Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad a acţionat în instanţă mai mulţi pacienţi care au beneficiat de tratamente nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a recupera banii pe care aceştia îi datorează, potrivit dr. Corina Crişan, director medical al unităţii spitaliceşti.

Conform sursei citate, este vorba în primul rând de victimele unor accidente (rutiere, casnice, de muncă) sau agresiuni, al căror tratament nu este decontat de CAS şi pe care aceştia nu le-au achitat SCJUA la externare, cuantumul total al sumelor pe care spitalul le are de recuperat de la aceşti pacienţi ridicându-se, în prezent, la peste 1,2 milioane de lei.

Se ştie că din tratamentele de care beneficiază acei pacienţi care au fost victime ale unor accidente (rutiere, casnice, de muncă) sau agresiuni, persoanelor care s-au rănit singure sau au încercat să se sinucidă, sunt decontate de CAS numai tratamentele în regim de urgenţă, nu şi anumite intervenţii chirurgicale. În prezent, SCJUA are de recuperat de la acest gen de pacienţi suma de 1.207.232 lei, cea mai mare parte din această sumă fiind datorată de persoane care au fost victime ale unor accidente auto”, a declarat dr Corina Crişan.

În principiu, în cazul accidentelor rutiere, contravaloarea tratamentelor se recuperează de la companiile de asigurări, deoarece conducătorii auto au asigurări de răspundere civilă auto, iar din acest motiv, SCJUA se constituie parte civilă în instanţă în procesele în care victimele accidentelor rutiere caută să îşi încaseze primele de asigurare de la companiile de asigurări.

Situaţia este mai complicată mai ales în cazul agresiunilor, când infractorii fie nu sunt identificaţi de către organele de urmărire penală, fie nu sunt cercetaţi pentru că s-au împăcat cu victimele.

În ultimii patru ani, SCJUA a deschis peste 300 acţiuni în instanţă pentru recuperarea contravalorii tratamentelor de care au beneficiat unii dintre pacienţii din această categorie. Pe de altă parte însă, numărul datornicilor este mult mai mare, dar în multe cazuri SCJUA nu are împotriva cui să se îndrepte.

„În fiecare an sunt câştigate în instanţă doar câteva procese, recuperându-se astfel sume infime la cuantumul total al datoriilor. În cursul anului 2016, au rămas datori 104 pacienţi, victime ale unor accidente sau agresiuni, care nu şi-au plătit serviciile medicale de care au beneficiat, cuantumul acestora fiind de 301.992 lei. Şi, tot în anul 2016, SCJUA a deschis 37 de acţiuni în instanţă pentru recuperarea sumei de 337.544 de lei, finalizându-se 11 procese, toate cu sentinţe favorabile SCJUA, urmând să fie recuperată suma de numai 70.091 lei. În aceste condiţii, este greu de anticipat când şi cum se vor recupera integral aceste datorii, în condiţiile în care aceste fapte se prescriu în cinci ani’, a adăugat dr. Corina Crişan, director medical al SCJU Arad.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad are un total de 52 de secţii, care funcţionează în 23 de clădiri aflate în tot judeţul. În fiecare an, unitatea spitalicească tratează aproape 70.000 de pacienţi internaţi, 85.000 de persoane sunt consultate în ambulatoriu, iar Unitatea de Primirea Urgenţe este tranzitată de 60.000 de pacienţi. AGERPRES