Prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale necesită un program amplu care să cuprindă toate potențialele surse de agenți patogeni, inclusiv suprafețele de mediu, dispozitivele medicale și alte obiecte care pot fi contaminate. Protocolul de igienizare trebuie să curpinsă politici și proceduri eficiente pentru curățarea și dezinfectarea adecvată, precum și îndrumări clare pentru manipularea și depozitarea în siguranță a tuturor echipamentelor și articolelor de bază utilizate în furnizarea de asistență medicală.

Articolele clinice portabile non-invazive împărtășite între pacienți pot reprezenta o amenințare de transmitere a agenților patogeni. Aceste articole nu sunt de obicei atribuite unui anumit pacient și pot fi trecute cu vederea atunci când se stabilesc practici de dezinfectare de rutină. Microorganismele pot trăi pe suprafețele acestor articole pentru perioade lungi, durata de viață a depinzând parțial de materialul suprafeței, de temperatura și umiditatea aerului ambiant și de prezența materialului organic.

Apariția infecției de la suprafețe contaminate și dispozitive medicale necritice a fost mult documentată în literatura de specialitate de-a lungul timpului. Cercetătorii au descoperit că între 23% și 100% dintre articolele investigate în 13 studii de calificare au fost contaminate; până la 86% dintre articole au fost contaminate cu organisme patogene; și organisme rezistente la mai multe medicamente au fost găsite pe până la 25% dintre articole. Specialiștii au ajuns la concluzia că practicile inadecvate de dezinfectare cresc  considerabil riscul de infecții transmise de astfel de articole.

Concepții eronate despre articolele non critice

Literatura de specialitate arată că unele dintre cele mai neglijate surse de contaminare în mediile medicale sunt elemente considerate „necritice”. De exemplu, articolele utilizate în camerele pacienților, cum ar fi butoanele de apel, pompele de perfuzie, firele de plumb și debitmetrele de oxigen. Acestea sunt atinse pe tot parcursul zilei, dar nu pot fi curățate și dezinfectate până când pacientul este externat. Astfel de articole contaminate pot deveni o sursă critică de transmitere a agenților patogeni, în special dacă igiena mâinilor este slabă. KLINTENSIV® – Gel dezinfectant pentru mâini

Atunci când articolele sunt etichetate ca „non-critice”, vor fi percepute ca atare – iar importanța curățării și dezinfectării acestor articole va fi probabil o prioritate scăzută.

Curățarea și dezinfectarea echipamentelor medicale

Este uneori dificil ca personalul responsabil de curățenie să se asigure că echipamentul medical este curățat și dezinfectat corespunzător. Factorii care joacă un rol semnificativ în dezinfectarea echipamentelor medicale includ compatibilitatea și eficacitatea dezinfectanților, variațiile în aplicațiile și metodele de ștergere a suprafețelor, interacțiunile dintre produsele și echipamentele dezinfectante, cerințele de depozitare a dezinfectantului, capacitatea de curățare a articolelor specifice și rolurile comportamentelor umane și fluxurile de lucru în curățare și dezinfecție.

Eficacitatea și siguranța fiecărui dezinfectant trebuie evaluate înainte ca astfel de produse să fie aprobate pentru utilizare într-un cadru medical. Dezinfectanții funcționează în două moduri diferite – inhibarea microorganismelor (bacteriostatic și fungistatic) și acțiune letală (efecte sporicide, bactericide, fungicide, tuberculocide și virucide). Dezinfectanți profesionali pentru suprafețe

Standardele pentru siguranță și sănătate impun ca articolele și suprafețele contaminate cu sânge sau alte materiale potențial infecțioase să fie decontaminate cu un dezinfectant adecvat. Procoalele nu oferă însă propria definiție a unui „dezinfectant adecvat”; în schimb, este întotdeauna recomandă utilizarea doar a produselor certificate de o autoritate competentă, mai exact Ministerul Sănătății – Comisia Națională pentru Produse Biocide.

Alte considerații la selectarea dezinfectanților includ inflamabilitatea, corozivitatea, stabilitatea și timpul de contact necesar. Timpul de contact, cunoscut și sub denumirea de „timpul de contact umed” sau „timpul de ucidere”, este perioada de timp în care suprafața trebuie să rămână umedă pentru a asigura eficacitatea dezinfectantului. Timpul de contact este determinat de producător prin teste riguroase folosind standarde aprobate de autoritățile competente și poate varia de la 15 secunde la mai mult de 10 minute. Siguranța personalului și a pacientului în timpul aplicării dezinfectantului nu trebuie neglijată.

Odată ce un dezinfectant compatibil și adecvat este selectat pentru utilizare, personalul responsabil cu dezinfectare trebuie să înțeleagă și să execute tehnica corectă pentru aplicarea produsului, așa cum este explicat în instrucțiunile producătorului. De exemplu, șervețelele și spray-urile dezinfectante sunt utilizate în mod obișnuit pentru a dezinfecta echipamentele medicale, deoarece sunt ușor de utilizat și pot funcționa în mod fiabil. Cu toate acestea, utilizarea necorespunzătoare a acestor produse le poate diminua eficacitatea.

Există potențialul de a transfera microorganismele în alte părți ale echipamentului, în funcție de activitatea bactericidă a dezinfectantului și de tehnica de aplicare. Trebuie înțeles și timpul de contact al dezinfectantului. Dacă personalul nu este familiarizat cu timpul de contact al anumitor dezinfectanți, este posibil să nu dezinfecteze echipamentul în mod corespunzător. Un alt risc este depozitarea necorespunzătoare a șervețelelor dezinfectante cu capacele deschise, ceea ce are ca rezultat șervețele uscate și ineficiente. Detergent dezinfectant enzimatic concentrat

Instrucțiunile de utilizare pentru fiecare echipament medical trebuie să fie revizuite de către utilizator pentru a asigura compatibilitatea dezinfectanților cu echipamentul. Această revizuire ar putea fi uneori greoaie și detaliată. Cu toate acestea, dacă nu se face, se poate ajunge la deteriorarea echipamentului sau – și mai rău – transmiterea infecției. În unele cazuri, echipamentele medicale pot avea mici crăpături sau suprafețe care fac dificil de finalizat curățarea și dezinfecția corespunzătoare.

Considerații de manipulare și depozitare

Manipularea și depozitarea de rutină a dispozitivelor medicale necritice prezintă pericole de contaminare, în special pentru că există foarte puține principii directoare sau practici recomandate care abordează modul de gestionare a acestora. Banda adezivă medicală (leucoplast)  este un exemplu de dispozitiv medical necritic care ar putea fi un rezervor de infecție trecut cu vederea. Deși banda adezivă medicală este utilizată pe scară largă atât în ​​aplicații de rutină, cât și în aplicații critice, nu se încadrează într-o categorie cu instrucțiuni de utilizare pentru a minimiza riscul de infecție.

În plus, atunci când rolele de bandă nu sunt ambalate individual (cum este adesea cazul), acestea nu sunt protejate în timpul depozitării și manipulării înainte de utilizare sau între utilizări. Benzile nu pot fi curățate, dezinfectate sau reprocesate, dar sunt adesea depozitate neambalate în zone fără protocoale de curățare, lăsate pe blaturi sau în sertare, folosite pentru îngrijirea mai multor pacienți, și nu se aruncă după o singură utilizare.

Într-o analiză a literaturii din 2021 a 42 de publicații despre banda adezivă și contaminarea încrucișată, specialiștii au raportat că 29 de specii microbiene diferite, inclusiv Staphylococcus epidermidis, Bacillus sp., Escherichia coli și stafilococi coagulazo-pozitivi, au fost găsite pe bandă în timpul ciclului său de viață, inclusiv între utilizările pacientului. Literatura revizuită a inclus mai multe studii de caz în care rapoartele de infecții bacteriene sau fungice au apărut sub benzi folosite pentru a securiza diferite dispozitive. Unul dintre aceste studii de caz a descris un pacient din un caz asociat cu asistența medicală de mucormicoză (cunoscută anterior ca zigomicoză), o infecție fungică potențial fatală, care a fost probabil transmisă de bandă adezivă contaminată. Specialiștii au remarcat în articolul lor că banda medicală a fost un vector suspectat de transmitere a infecțiilor de zeci de ani și, totuși, depozitarea și manipularea produsului nu s-au schimbat substanțial.

Stetoscoapele, care sunt, de asemenea, considerate articole necritice, oferă un alt exemplu de articol utilizat în mod obișnuit, necesar pentru a oferi îngrijiri de calitate, care este, de asemenea, un rezervor trecut cu vederea pentru agenții patogeni. Se recomandă utilizarea stetoscoapelor dedicate pacienților cu măsuri de precauție bazate pe transmitere; cu toate acestea, 74% dintre clinicieni au raportat că își folosesc stetoscoapele personale în mod izolat. O analiză a literaturii de specialitate a 28 de studii a constatat că rata medie de contaminare a stetoscopului a fost de 85% (interval de la 47% la 100%); structura studiului nu a permis concluzii despre asocierile dintre contaminare și transmiterea infecției. Într-un sondaj anonim la un spital de pediatrie, peste 75% dintre medici au raportat că nu și-au dezinfectat stetoscopul între întâlnirile cu pacientul. Detergent dezinfectant enzimatic concentrat

Evaluarea riscurilor

Politica și procedurile unei organizații de asistență medicală pentru curățarea și dezinfectarea dispozitivelor medicale necritice și neinvazive ar trebui să se bazeze pe riscul transmiterii agenților patogeni. Prin urmare, se recomandă utilizarea unei abordări de evaluare a riscurilor pentru a determina frecvența curățării și dezinfectării unor astfel de dispozitive medicale. Această abordare de evaluare are trei considerente principale: factorul de contaminare, factorul de vulnerabilitate și factorul de expunere.

Prima considerație este că, cu cât un articol poate deveni mai contaminat, cu atât va trebui curățat și dezinfectat mai frecvent și mai riguros. A doua considerație este că articolele utilizate în zonele în care sunt localizați pacienții extrem de vulnerabili pot necesita curățare și dezinfectare mai frecvente și mai riguroase decât articolele comparabile utilizate în zonele cu pacienți mai puțin vulnerabili. În al treilea rând, factorul de expunere clasifică elementele necritice ca atingere puternică versus atingere scăzută, cu articole cu atingere ridicată, având un domeniu mai larg de expunere potențială și care necesită curățare și dezinfecție mai frecvente și mai riguroase.

Exemplele de articole necritice cu atingere ridicată includ dispozitive neinvazive folosite pentru a atinge pacienții (de exemplu, stetoscoape), articole atinse frecvent de lucrătorii din domeniul sănătății și pacienți (de exemplu, stâlpi pentru dispozitive intravenoase) și articolele partajate între pacienți.

Zonele specializate de îngrijire a pacienților sunt departamente sau unități în care se întâlnesc populații extrem de vulnerabile. Exemple de aceste domenii de specialitate includ următoarele:

  • Zonele care îngrijesc pacienții cu dependență ridicată (de exemplu, unități de terapie intensivă).
  • Unități care oferă servicii pentru pacienții cu imunodepresie (de exemplu, zone de tratament pentru beneficiarii de transplant de măduvă osoasă sau chimioterapie).
  • Zone în care pacienții sunt supuși procedurilor invazive (de exemplu, săli de operație).
  • Zone în care pacienții sunt expuși în mod regulat la sânge sau fluide corporale (de exemplu, travaliu și naștere sau unități de arsuri).

Deoarece probabilitatea de contaminare este mare în zonele specializate și pacienții tind să fie foarte predispuși la infecție, aceste zone au un risc de infecție mai mare decât zonele generale de pacienți. Detergent dezinfectant enzimatic concentrat

O evaluare combinată a factorilor de contaminare, vulnerabilitate și expunere pentru articolele care nu sunt critice pentru îngrijirea pacienților poate ajuta instituțiile să determine politici privind frecvența curățării și dezinfectării, precum și metodele de curățare și dezinfecție și personalul care este responsabil pentru aceste sarcini. Spre deosebire de curățarea și dezinfectarea echipamentelor critice sau semicritice, curățarea și dezinfectarea articolelor de îngrijire a pacienților care nu sunt critice ar putea fi responsabilitatea comună a personalului clinic și non-clinic. Datorită acestei posibilități de delimitare a activității, este cea mai bună practică să definiți în mod clar responsabilitățile de curățare și dezinfecție pentru toate echipamentele, inclusiv pentru articolele staționare și portabile.

Ghid de dezinfectare

Specialiștii oferă o abordare combinată pentru dezinfectarea articolelor necritice care are cinci componente: (1) crearea de politici și proceduri; (2) selecția corespunzătoare a produselor de curățare și dezinfectare; (3) educarea personalului, în special pentru cei care lucrează în servicii de mediu, echipamente pentru pacienți și asistență medicală; (4) monitorizarea conformității cu feedback-ul; și (5) implementarea tehnologiilor de decontaminare a încăperii „fără atingere” – inclusiv dezinfectarea adecvată a suprafețelor de mediu necritice.

Utilizarea tehnologiilor mai noi, cum ar fi adenozin trifosfat și marcarea fluorescentă reprezintă instrumente eficiente pentru monitorizarea conformității și feedback. În plus, peroxidul de hidrogen și lumina ultravioletă sunt tehnologii mai noi care trebuie luate în considerare pentru dezinfecția echipamentului pacientului.

Sursa: https://apic.org/noncritical-is-critical/