Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Sănătăţii, Sorina Pintea, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 19 voturi „pentru”, 5 – „împotrivă” şi 3 abţineri. În cadrul audierilor, Sorina Pintea a arătat că este nevoie de investiţii, de debirocratizare, de eficienţă în gestionarea banilor, de motivarea personalului medical şi a pledat pentru necesitatea menţinerii în ţară a personalului medical. Totodată, ea crede că este nevoie de o strategie de resurse umane în domeniu. „Avem nevoie de respect atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. De fapt, trebuie să punem pacientul în centrul sistemului. Până la urmă, sănătatea este un pacient care trebuie tratat şi care are o patologie multiplă. (…) Cred că dorim ca împreună să facem din sănătate un pacient sănătos”, a spus ministrul propus pentru Sănătate.

Sorina Pintea a menţionat că a ocupat funcţia de manager la Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare (2009 – 2013), este, din 2013, manager la Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare şi a dat asigurări că experienţa dobândită din această perspectivă o va ajuta să realizeze o reformă reală a sistemului de sănătate, cu măsuri pe termen mediu şi lung. În opinia sa, actuala lege a sănătăţii este una învechită.

În toţi aceşti ani, împreună cu echipele ambelor spitale, am reuşit să creăm o oază de normalitate, luptându-ne uneori cu deficitul de personal, cu subfinanţarea, cu birocraţia, dar şi cu lacunele legislative. Ne-am luptat cu o lege a sănătăţii care a suferit numeroase modificări începând cu anul apariţiei acesteia – 2006. Însă, cu toate aceste probleme, am reuşit împreună, pentru că totdeauna am fost un om care a lucrat în echipă, să învingem o mentalitate bolnavă. Toate aceste lucruri generează nevoia stringentă de reformă în sistem, dar nu cu soluţii pe termen scurt, în afara problemelor punctuale, ci cu soluţii pe termen mediu şi lung. Este nevoie de investiţii, de debirocratizare, de eficienţă în gestionarea banilor, de motivarea personalului medical. Avem nevoie de specialişti pe care să îi păstrăm în ţară„, a spus Pintea.

Ministrul propus la Sănătate a susţinut că programul de guvernare propus de PSD are intenţia să repare toate aceste lucruri, fiind un program generos, realizabil, care pe termen lung va face bine Sănătăţii din România.

Totodată, Sorina Pintea a pledat pentru întărirea capacităţii medicinei de familie de a face ceea ce trebuie să facă. „Mai grav este că, după rezolvarea problemelor acute din spital, ieşirea din spital înseamnă uneori şi moartea. Aceste realităţi există. (…) În ceea ce priveşte legea vaccinării, nu spun decât că în acest moment avem 9.900 de pacienţi bolnavi de rujeolă. În noiembrie a murit un copilaş de un an şi o lună nevaccinat. Toate celelalte le vom discuta mai târziu. Avem o lege a transplantului care nu mai corespunde şi pe care împreună trebuie să o gândim şi să o facem. (…) Avem probleme cu resursa umană, dar cred că prima problemă pe care eu, în calitate de ministru, ar trebui să o rezolv, ar trebui să fie problema rezidenţilor care au rămas fără loc, care au obţinut un punctaj corespunzător, dar care acum sunt şomeri de lux. Nu ne permitem luxul acesta. În acest context, cred că devine absolut necesară elaborarea unei strategii de resurse umane în domeniu, astfel încât aceste probleme să nu mai existe, iar această strategie se regăseşte în programul de guvernare şi cu toţii trebuie să colaborăm la întocmirea ei”, a arătat ministrul propus al Sănătăţii.

La finalul audierilor, Sorina Pintea a subliniat că a venit să rămână în Guvern, nu să plece şi a reafirmat că o primă măsură pe care o va lua ca ministru este rezolvarea problemei medicilor rezidenţi, în colaborare cu parlamentarii din comisiile de sănătate. Aceasta consideră că poate schimba mentalităţi „prin exemplul propriu”. „Am venit să fac treabă, am venit să muncesc, am venit să schimb mentalităţi şi să fac ce ştiu mai bine – să muncesc. (…) Vreau să fac bine!”, a susţinut aceasta.

În privinţa legii vaccinării, Sorina Pintea a dat asigurări că va continua discuţiile premergătoare aprobării acesteia cu actorii implicaţi. „Legea vaccinării va fi discutată şi va fi aprobată, dar cred că mai trebuie să avem o discuţie cu actorii implicaţi în zona aceasta – Parlament, ONG-uri, asociaţii pentru pacienţi -, astfel încât atunci când ieşim cu toţii să avem o decizie comună”, a arătat Pintea.

Întrebată dacă îl va avea în echipa sa pe fostul ministru al Sănătăţii şi dacă va colabora cu acesta, Sorina Pintea a spus: „Dl Florian Bodog este un medic care a condus bine Ministerul Sănătăţii, deci categoric voi colabora şi cu dânsul. Dânsul este senator, este în echipa Senatului României, deci, în calitate de senator, membru în Comisia de sănătate, categoric o să colaborez cu dânsul”. AGERPRES