cancer-san.jpgMinistrul sanatatii, dr. Ion Bazac, a anuntat, miercuri, la Conferinta Nationala de Oncologie cu tema ”Cancerul – de la preventie la paleatie”, ca incepand de anul acesta, va demara doua programe de screening pentru depistarea precoce atat a cancerului mamar, cat si a cancerului de col uterin.

„In ultimele doua decenii, Romania nu a mai reusit sa implementeze niciun program de screening, indiferent de natura lui. Astfel, mai mult de 3 milioane de femei cu varsta peste 40 de ani vor beneficia gratuit de mamografii in spitalele judetene si in unitati mobile. De asemenea, numai anul acesta, 600.000 de femei vor fi testate gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin teste Babes-Papanicolau, iar alte 100.000 de femei vor fi incluse in acest an in programul de screening de san”, a spus Bazac.

Acesta a precizat ca baza de date se afla la medicii de familie si ei vor fi cei care vor trimite femeile la screening, le vor urmari, urmand sa fie platiti pentru aceste activitati. Dr. Ion Bazac a dat asigurari ca sunt suficienti specialisti, biologi, citologi pentru cele 8 centre desemnate pentru efectuarea screeningului, existand o dubla coordonare – patru centre fiind coordonate de Institutul Oncologic Bucuresti si patru fiind coordonate de cel din Cluj.

Ministrul a adaugat ca anul acesta, screeningul se va concentra pe mediul urban si apoi spre cel rural, unde populatia este imbatranita. Pentru acest program, Ministrul Sanatatii a alocat 72 de milioane de lei si, in functie de modul in care se desfasoara programul, se vor face adaptari.

„Incepem sa punem lucrurile in ordine, sa le facem asa cum trebuie. Incepem sa gandim si sa actionam responsabil si intelept – sa prevenim pentru a salva vieti”, a spus dr. Bazac. Ministrul s-a referit si la reluarea dezbaterilor si lansarea campaniei de informare adecvata pentru prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin. ”In acest sens, Ministerul Sanatatii a deschis un dialog transparent, corect si in respect fata de populatie, despre vaccinarea precoce impotriva virusului HPV”, a evidentiat ministrul sanatatii. El a spus ca un Comitet National a definit si agreat campania de informare, care a fost lansa oficial duminica trecuta. Comitetul a reunit, in premiera pentru un program de sanatate din Romania, reprezentanti ai MS, ai Ministerului Educatiei, ai OMS, ai UNICEF, ai Fondului ONU pentru populatie, ai societatii civile, epidemiologi, oncologi, jurnalisti si companiile producatoare ale vaccinului HPV.

Campania se va desfasura in doi pasi. Intr-o prima etapa, ea va informa si va instrui medicii si profesorii, care se vor intalni ulterior cu parintii, la scoala si in cabinetele medicale, pentru a discuta despre cancerul de col uterin si despre vaccinarea impotriva virusului HPV. Totodata, ministrul a anuntat ca s-au schimbat si grupurile tinta, acum fiind vizate pentru imunizarea impotriva virusului HPV elevele cu varsta intre 10 si 14 ani. Acesta a motivat ca grupul de vaccinare cu varsta cuprinsa intre 9-11 ani, stabilit anul trecut, reprezenta ”o exagerare de judecata pentru cultura tarii noastre in ceea ce priveste proximitatea fata de inceperea vietii sexuale”.

Dr. Ion Bazac a subliniat faptul ca aceasta campanie de informare nu va fi urmata obligatoriu si de o campanie de vaccinare. Imunizarea va avea loc numai daca, statistic, minimum jumatate dintre parinti inteleg utilitatea demersului si sunt dispusi sa isi vaccineze copiii. Presedinta Fundatiei ”Renasterea”, Mihaela Geoana, a subliniat ca de opt ani, fundatia pe care o conduce s-a implicat, prin campaniile desfasurate, in depistarea cancerului de san si de doi ani, in depistarea cancerului de col, ”lucru care a dat de inteles celor implicati ca boala aceasta, atat de traumatizanta, poate fi si invinsa, dar importanta este diagnosticarea precisa”.

Mihaela Geoana a opinat ca sunt trei lucruri importante pentru preventia acestei boli – un stil de viata sanatos, controlul periodic si tratamentul tintit, dar si organizarea unor servicii paleative. Presedinta Fundatiei ”Renasterea” a enumerat cateva dintre activitatile in care s-a implicat si care au vizat stilul de viata si controlul periodic, prin cele doua centre ale sale, linia telefonica gratuita, dar si prin unitatea mobila care merge in zone in care femeile nu au acces la servicii medicale.

Mihaela Geoana s-a referit si la un program care implica mai multi parteneri – Ghidul pacientilor – pentru care au fost pregatiti in SUA doi membri ai fundatiei. Cunoscuta prezentatoare TV Andreea Esca, emblema a campaniilor ”Renasterea”, a spus ca s-a alaturat acestei campanii pentru a ajuta mai multe femei, care altfel nu ar fi putut ajunge sa cunoasca informatii importante despre aceasta boala. Ea si-a exprimat speranta ca se va ajunge, poate, la un moment dat, ca aceasta afectiune sa fie vindecabila.