Cele mai frecvente afecțiuni stomatologice și obiceiurile care afectează calitatea dinților românilor pot fi combătute cu ajutorul educației în privința igienei orale, care ne poate face mai sănătoși. Este avertismentul lansat, într-un interviu pentru platforma MedicalManager.ro, de Prof. Univ. Doctor Mihaela Răescu, medic primar Stomatologie generală și medic specialist endodonţie, Profesor Universitar la Facultatea de Medicină Dentară – Disciplina Prevenţie orodentară a Universităţii „Titu Maiorescu” din București.

Caria dentară și problemele parodontale, cele mai frecvente afecțiuni stomatologice ale românilor

Potrivit medicului, cele mai frecvente afecțiuni stomatologice ale românilor sunt caria dentară și probleme parodontale. Dacă prima este vizibilă din primele stadii, chiar și fără a fi observată de un ochi avizat, afecțiunile parodontale debutează și evoluează lent, fără semne alarmante (cel mult o sângerare gingivală) și pacientul se prezintă tardiv la consult. Explicația: ”Durerea este motivul pentru care pacientul apelează la un medic stomatolog; aceasta apare când tratamentul preventiv nu mai poate fi aplicat. De aici și frecvența crescută a celor două afecțiuni.”

Importanța vizitei ”fără motiv” la stomatolog

Prima lecție de prevenție: o primă vizită în cabinetul stomatologic, mai ales în lipsa unui motiv (durere, infecție, asimetrie), un mijloc eficient de a minimiza costurile tratamentelor stomatologice. ”Există o conștientizare crescută a necesității acestei vizite, mai ales în mediul urban, comparativ cu cel rural. Evident, pacientul instruit din punct de vedere al igienei orale va fi mai sănătos, dacă respectă informațiile primite. Aceste informații se referă atât la metodele corecte de îngrijire a cavității bucale, cât și la modalități de schimbare a obiceiurilor noastre, astfel încât să diminuăm impactul acestora asupra danturii și a cavității bucale în general”, a detaliat specialistul.

Regulile unei danturi sănătoase

Potrivit stomatologului Răescu, dinții se mențin sănătoși, indiferent de alimentele consumate sau de anotimp, dacă se respectă câteva reguli simple: să consumăm dulciuri la mesele principale și nu ca mese individuale; după mese, cavitatea orală trebuie igienizată pe cât posibil, prin clătiri energice sau utilizarea gumei de mestecat fără zahăr, un timp limitat; să evităm alternanța rece-fierbinte la aceeași masă, într-o perioadă scurtă de timp.

Alte reguli enunțate de medici se referă la faptul că periajul de minimum două ori pe zi trebuie executat riguros, pe toate suprafețele dentare: ”Cei mai mulți pacienți insistă în zonele frontale și mai puțin în zonele laterale. Periajul de dimineață este important pentru stimularea circulației gingivale, iar cel de seară pentru a nu crea condiții de dezvoltare a bacteriilor prezente în placa bacteriană. Consumul de fructe, legume și alimente preponderent alcaline micșorează aciditatea cavității orale, ceea ce este benefic. La primele semne de disconfort (durere la rece, dulce, acru, sângerări etc.), este bine să ne prezentăm pentru un consult la stomatolog.”

Obiceiuri care afectează calitatea dinților

La capitolul obiceiuri care afectează calitatea dinților, medicul a vorbit despre lipsa igienei dentare, consumul de alcool, de tutun, de cafea, de băuturi carbogazoase, dulciurile în exces, respirația orală. ”Frecvența acestor obiceiuri are legătură cu apariția modificărilor de ordin estetic, cum ar fi colorarea dinților, absența lor, cariile în zona dinților frontali. Periajul dentar este cel mai simplu și mai important mijloc de control al plăcii bacteriene. Acesta, dublat de o alimentație corectă, de renunțarea la fumat, la alcool și de controlul afecțiunilor generale vor avea un efect evident. Obiectivul principal este, să nu uităm, o cantitate cât mai mică de placă bacteriană sau absența acesteia, pe cât posibil”, a mai explicat Prof. Univ. Dr. Mihaela Răescu.

Consumul crescut de dulciuri, un pericol

În opinia acesteia, alimentația corectă, atât de frecvent discutată, are ca punct principal nociv consumul crescut de dulciuri și alternanța în alimentatie a alimentelor cu consistență diferită (mere, morcovi, ardei versus piure, griș, orez cu lapte, creme); pentru produsele cu zahăr există, pentru persoanele care vor să consume un dulce mai puțin nociv, preparate cu îndulcitori naturali – stevia sau artificiali -zaharina, ca exemple de inovație în sprijinul consumului redus de zahăr.

Renunțarea la fumat, un obiectiv greu de atins

Un obiectiv greu de atins este și renunțarea la fumat, alt obicei dăunător, care necesită un efort de voință și ajutor din partea medicilor, familiei și anturajului: ”Este unanim recunoscut efectul nociv al fumatului asupra întregului organism; există însă și aici alternative: în ultimii ani, cercetători ai Royal College of Physicians au inițiat analiza nocivității produselor inovatoare cu nicotină și tutun care nu ard, din dorința de a oferi o alternativă mai puțin dăunătoare persoanelor care doresc sa renunțe la fumat și nu reușesc. În 2018, Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia (Public Health England) a publicat un raport de evaluare a țigaretelor electronice și a dispozitivelor cu tutun încălzit, concluzionând: în ceea ce privește fumul de țigară, produsele de tutun încălzit ar expune utilizatorii și trecătorii la niveluri mai scăzute de particule și compuși nocivi, potențial dăunători.” (*PHE (2018), Evidence review of e-cigarettes and heated tobacco products 2018: A report commissioned by Public Health England)

Alcoolul modifică asemănător tutunului pH-ul oral și fluxul salivar

Alt avertisment s-a referit la consumul de alcool, care colorează dinții, inițial temporar, ulterior permanent, dacă nu sunt respectate normele de igienă. De asemenea, alcoolul modifică asemănător tutunului pH-ul oral și fluxul salivar. Odată scăzută cantitatea de salivă care umectează întreaga cavitate orală, bacteriile prezente în placa bacteriană își vor intensifica activitatea și vor deveni mai agresive. Deshidratarea mucoasei orale în lipsa cantității normale de salivă determină depunerea cu ușurință a unor noi straturi de placă bacteriană, care inițiază apariția fenomenelor inflamatorii observate inițial la nivel gingival. Și renunțarea la alcool necesită efort și echipe multidisciplinare. Există și în aceste cazuri produse cu conținut redus de alcool sau produse fără alcool, care pot fi utilizate ca alternativă.

Potrivit medicului, obiectivul principal al utilizării tuturor acestor alternative este o sănătate orală menținută un timp cât mai îndelungat.

Evoluția tehnologiei în stomatologie

Apariția laserului, a amprentei digitale, a aparatelor pentru depistarea leziunilor mucozale, a implantului dentar zigomatic și a aparatelor ortodontice invizibile au revoluționat metodele de tratament., după cum a arătat Dr. Răescu. Inovația în domeniu trebuie însă cunoscută pentru a putea fi aplicată cu succes.

Ca și concluzie, medicul a vorbit despre legătura dintre afecțiunile stomatologice și alte afecțiuni, arătând că igiena dentară, considerată banală, este foarte importantă pentru sănătatea întregului organism.