Alimentele functionale aduc beneficii pentru sanatate, au efecte pozitive asupra aparatului digestiv si, consumate in cantitatile necesare, cu tulpinile indicate, reduc riscul cancerului de colon, a subliniat prof. dr. Mircea Diculescu, de la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, miercuri, intr-o conferinta de presa.

Probioticele, a explicat prof. Diculescu, sunt organisme si substante care contribuie la echilibrul microbian intestinal. Alimentele functionale sunt cunoscute inca din antichitate pentru efectele lor benefice asupra sanatatii, dincolo de valoarea lor nutritiva, datorita continutului lor de substante biologic active. El a dat ca exemplu iaurtul ca fiind unul dintre alimentele functionale, cunoscut din vechime ca aliment-medicament.

„Dintre iaurturi, cele care contin probiotice au un rol foarte important pentru sanatatea noastra. In esenta, bacteriile probiotice sunt microorganisme vii, care asociate unor alimente consumate in cantitati semnificative exercita efecte benefice asupra sanatatii umane, contribuind la intarirea sistemului imunitar si refacerea echilibrului natural al organismului” – a aratat prof. dr. Diculescu.


Alimentatia dezechilibrata, stresul, oboseala reprezinta riscuri pentru sanatate, insa cunoasterea si consumul alimentelor functionale ne permit sa compensam astfel de dezechilibre, alaturi de un stil de viata sanatos si de miscare, a adaugat el. Diculescu a spus ca iaurturile probiotice contin un adaos de bacterii din subspecii sau tulpini patentate care actioneaza in mod natural in tubul digestiv. O parte a intestinului subtire si colonul sunt „captusite” de flora intestinala, formata din circa 100 de milioane de bacterii din peste 400 de specii. Daca echilibrul natural al florei intestinale este alterat, apar probleme diverse, cum ar fi aceea a constipatiei, disconfortul gastro-intestinal, care pot afecta si alte functii sau sisteme fiziologice, cum este sistemul imunitar, a explicat specialistul.


In ceea ce priveste consumul de iaurt, el a precizat ca necesarul ar fi de doua iaurturi de 125 gr pe zi, timp de 14 zile, pentru a avea efectele scontate. Bacteria propriu-zisa care exista in produs trebuie sa aiba o tulpina foarte bine stabilita, astfel incat sa faca bine, si nu rau, pentru ca nu toate bacteriile din aceeasi specie realizeaza acelasi efect benefic asupra sanatatii, a adaugat prof. dr. Diculescu. Prof. dr. Mircea Diculescu a explicat importanta alimentelor functionale in cadrul programului de educare si informare privind alimentele functionale lansat de o companie specializata in produse lactate.


Reprezentantul companiei, dr. Bogdan Ioachim, a explicat ca, in contextul actual privind sanatatea publica, 63 la suta din mortalitate are drept cauza boli cardiovasculare, 24 la suta dintre adulti au colesterol la niveluri mari, 10 la suta din populatia adulta sufera de sindromul intestinului iritabil. De asemenea, sunt peste un milion de diabetici diagnosticati si alti 500.000-600.000 nediagnosticati. De aceea, programul lansat include seminarii itinerante in Bucuresti si in principalele orase din tara, incepand din luna octombrie si continuand in prima jumatate a anului urmator, pentru a aduce in atentia consumatorilor importanta alimentatiei sanatoase, a alimentatiei functionale. AGERPRES