Sănătatea ochilor este deosebit de importantă, lipsa acesteia având impact major asupra sănătății persoanelor, indiferent că vorbim despre vârsta copilăriei, vârstă adultă sau vârsta a treia, a atras atenția prof. dr. Cătălina Corbu, medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalomologice din București,  în cadrul dezbaterii Caspa.ro organizată în luna februarie și dedicată sănătății ochilor.

Prof. Dr. Cătălina Corbu a explicat că în perioada copilăriei, copii cu o acuitate vizuală scăzută au probleme în ceea ce privește dezvoltarea lingvistică, dezvoltarea motorie, dar și dezvoltarea unor capacități sociale, interumane, emoționale normale cu colegii și cu părinții. Mai mult, chiar și dezvoltarea cognitivă poate să fie afectată de o acuitate vizuală scăzută și, implicit, performanța lor școlară. Adulții care au probleme de sănătate a ochilor pot să experimenteze scăderea capacității de a munci și cea de a avea o viață socială obișnuită, iar la acuități vizuale mult scăzute le poate fi afectată chiar capacitatea de a avea grijă de sine. Problemele  de sănătatea ochilor au și un impact psihologic, pacienții cu afectare vizuală prezentând mai frecvent diagnostic de tulburări depresive și tulburări anxioase.

În cadrul dezbaterii prof. dr. Cătălina Corbu a vorbit și despre principalele tulburări de vedere la persoanele de peste 50 de ani și despre comportamentul pe care trebuie să îl adoptăm după o intervenție chirurgicală la ochi. Medicul oftalmolog trage un puternic semnal de alarmă și în ceea ce privește retinopatia nou-născutului, o afecțiune care poate fi tratată dacă este depistată la timp, dar cu un impact fulminant asupra calității vieții dacă diagnosticul întârzie. ”În cazul prematurilor sub 32 de săptămâni este foarte important consultul oftalmologic, pentru că pot să facă retinopatie de prematuritate. În prima lună se face control o dată pe săptămână, apoi o dată pe lună pentru a depista din timp dacă există riscul apariției retinopatiei de prematuritate, pentru că boala evoluează foarte repede și duce spre orbire, dacă nu se iau măsuri” a explicat medicul oftalmolog.

Prof. dr.  Cătălina Corbu și-a încheiat intervenția cu un sfat potrivit tuturor participanților, indiferent de vârstă: ”Există multe patologii oftalmologice cu un debut insidios, fără manifestări la început, iar dacă nu sunt depistate la timp, pot să ducă la o scădere ireversibilă de vedere. De aceea, este foarte important să urmărim un program riguros de consultații oftalmologice pe întreg parcursul vieții”.

Dezbaterea Caspa.ro organizată în 17 februarie 2023 și dedicată sănătății ochilor a fost parte a campaniei de educare și informare ”Lumina ochilor tăi cere cea mai mare atenție”, dezvoltată de comunitatea farmaciilor comunitare Alphega, cu sprijinul partenerului Thea Pharm și susținerea asociațiilor de pacienți FADRCOPACFABC și CASPA.

 

Comunitatea CASPA.RO – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți

Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți este dezvoltată de Oameni și Companii din iunie 2015 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare RomâniaPfizerRegina MariaBoehringer IngelheimAlphega Farmacie.

Din septembrie 2017 comunitatea beneficiază de propria platformă digitală, unde reunim proiectele, programele și toate inițiativele asociațiilor de pacienți. Săptămânal cele mai importante știri sunt reunite într-un newsletter transmis gratuit abonaților, la care vă puteți înscrie AICI.