Joi, 29 martie, va avea loc la Hotel InterContinental din Bucuresti o noua conferinta medicala, organizata de Fundatia „Dan Setlacec” si prezidata de prof. dr. Irinel Popescu, in cadrul unei serii de evenimente dedicate promovarii Proiectului „Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe – S.P.E.R.” , cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Proiectul S.P.E.R. se deruleaza intre 1 Septembrie 2010 – 31 August 2012, fiind implementat de Fundatia „Dan Setlacec” din Bucuresti, impreuna cu partenerii sai: Fundatia pentru Transplant din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Constanta, Institutul de Virusologie „Stefan S. Nicolau” din Bucuresti, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj si Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova.

Proiectul S.P.E.R. vizeaza realizarea unui sistem de formare profesionala specializata pentru cresterea nivelului de competenta si imbunatatirea adaptabilitatii personalului medical din domeniul transplantologiei, ajutand la modernizarea procesului actual de instruire, prin abordare interdisciplinara si tehnici de instruire combinate: e-learning si formare fata in fata. Peste 250 de persoane – medici si personal medical – din unitati sanitare autorizate pentru realizarea transplanturilor, localizate in regiunile: Bucuresti-Ilfov, Vest, Sud Est, Nord Vest, Sud Vest, au parcurs deja o parte din cursurile incluse in proiect.

Tema acestei conferinte se inscrie in cele mai noi tendinte de evolutie ale cercetarii si practicii medicale, facand o legatura necesara intre genomica, oncologie, terapii celulare, tratamente chirurgicale si non-chirurgicale. Evenimentul este dedicat medicilor rezidenti, medicilor specialisti in chirurgie generala, anesteziologie, nefrologie, gastroenterologie, medicina de laborator, anatomie patologica, imunologie de transplant, medicilor coordonatori de transplant, precum si jurnalistilor din presa generala si medicala.

Reputati specialisti români si straini vor dezbate numeroase resurse educationale, cazuistica medicala si solutii de succes din cercetarea stiintifica si practica româneasca si mondiala, care vor fi folosite si in componenta de e-learning a Proiectului S.P.E.R.; vor fi prezentate oportunitatile de formare a personalului medical din acest proiect.

Printre personalitatile medicale din Romania care vor sustine prelegeri se numara experti de la Fundatia „Dan Setlacec” – coordonator al Proiectului S.P.E.R., Institutul de Virusologie „Stefan S. Nicolau” – partener in Proiectul S.P.E.R., Institutul Clinic Fundeni, Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes”, Spitalul de Urgenta Floreasca, Institutul de Biochimie al Academiei Romane, Institutul de Biologie si Patologie Celulara „Nicolae Simionescu” din Bucuresti, Institutul Cantacuzino, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuta” Cluj Napoca, UMF Bucuresti, UMF Craiova, UMF Iasi etc. De asemenea, vor conferentia o serie de specialisti romani care isi desfasoara activitatea in prestigioase institutii medicale din lume, precum: „Ludwig Institute for Cancer Research”, „Johns Hopkins University” – Baltimore (SUA), „Massachusetts General Hospital” / „Harvard Medical School” – Boston (SUA) etc. Conferinta il va avea ca invitat strain pe profesorul Thomas Michiels de la „de Duve Institute” / „Université Catholique de Louvain” (Belgia) si va fi vizitata de un grup de conferentiari format din: Sanjay Mehta – University of California, San Diego (SUA); Bin Tean Teh – „National Cancer Centre” Singapore / „Duke-NUS Graduate Medical School” Singapore; Akira Horii – „Tohoku University School of Medicine” – Sendai (Japonia); Lance Munn – „Massachusetts General Hospital” / „Harvard Medical School” – Boston (SUA).

Conferinta organizata de Fundatia „Dan Setlacec” pentru promovarea Proiectului S.P.E.R. se desfasoara în asociere cu Al VII-lea Simpozion „Academician Nicolae Cajal”, care are loc in aceeasi locatie incepand cu 28 martie, urmarindu-se astfel scopul deschiderii unor oportunitati mai largi de informare stiintifica pentru participanti.