Prof. dr. Ostin C. Mungiu , preşedintele Asociaţiei de Algeziologie din România, a declarat, joi, într-o conferinţe de presă la Iaşi, că în România sunt insuficienţi specialişti în terapia durerii, motiv pentru care ar trebui formate spitale cu clinici dedicate durerilor cronice, aşa cum există în ţările civilizate.

„Deşi medicii de toate specialităţile sunt pregătiţi încă din facultate pentru a trata durerea-simptom, există totuşi situaţii în care, cronicizată, aceasta devine boală în sine, necesită un management specific. Pentru aceasta, în străinătate, au fost pregătiţi specialişti în terapia durerii precum algeziologi, medici specialişti în durere – şi echipe complexe de terapie a durerii compuse din specialişti ATI, neurologi, farmacologi, psihologi sau psihiatri, kinetoterapeuţi. La noi, profesia de algeziolog nu este recunoscută în România, deşi algeziologia este disciplină medicală care se studiază la Universitatea de Medicină şi nu există clinici profilate pe terapia durerii’, a spus prof. dr. Ostin C. Mungiu.

Declaraţia acestuia a fost făcută cu ocazia deschideri celei de-a XII-a ediţii a Congresului Naţional de Durere, eveniment care se desfăşoară, în perioada 8-10 mai, la Iaşi. Timp de două zile aproximativ 150 de specialişti din ţară şi străinătate vor discuta probleme privind „Realităţile despre durerea în România”. Durerea – cel mai frecvent simptom al tuturor afecţiunilor – acută sau cronică pune numeroase probleme medicului care trebuie să găsească tratamentul optim. AGERPRES