petre_iulian.jpgLegea malpraxisului a rămas aceeaşi, deşi Ministerul Sănătăţii a promis că aceasta se va modifica în sensul că pacienţii nu vor mai plăti expertul în cazul unor erori medicale, a declarat luni directorul executiv al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre.

Acesta susţine că, în cadrul grupurilor de lucru, „s-a decis de comun acord să se schimbe legislaţia în domeniul malpraxisului pentru că pacienţii reclamau că nu pot să acceseze această protecţie din cauza costului foarte mare al expertului”.

Conform lui Petre, în ultima sa formă, legea malpraxisului prevede că „pacientul este cel care plăteşte, în continuare expertul”. Director executiv al COPAC a mai spus că speră să se revină asupra acestui aspect foarte important pentru viaţa pacientului. „Avem o lege care, în acest moment, nu funcţionează din cauza faptului că expertul costă foarte mult, iar pacientul nu-şi permite să plătească zeci de milioane de lei. Am decis să schimbăm această legislaţie greoaie şi până la urmă se ajunge la acelaşi lucru. Sperăm să reuşim să se revină asupra acestui aspect”, a mai afirmat Iulian Petre.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a declarat, recent, în cadrul unei dezbateri privind legea malpraxisului, că, potrivit noii legi, pacientul va plăti o sumă mică pentru expert, restul urmând să fie achitat de către societatea de asigurare. „Cifra aceasta se face în comun cu asigurările şi cu pacienţii. Expertul o să fie plătit de către pacient; suma va fi una mică, nesemnificativă. Această taxă va fi stabilită prin norme. Taxa pentru plata expertului nu va fi la fel de mare ca cea de acum, de câteva mii de lei. Va fi una simbolică, plătită de reclamant, şi restul de asigurat”, a spus Arafat. AGERPRES