Encefalopatia Hashimoto este o afecțiune rară, care afectează creierul. Simptomele bolii, severitatea și progresia pot varia la persoanele afectate. Unii experți cred că are legătură cu o altă afecțiune numită tiroidita Hashimoto.

Afecțiunea poate avea diferite simptome, inclusiv episoade asemănătoare accidentului vascular cerebral, convulsii, confuzie și tremor. De asemenea, poate afecta sănătatea mintală. Deși cauzele precise rămân necunoscute, medicii cred că encefalopatia Hashimoto este o afecțiune autoimună. Anticorpii care luptă de obicei cu agenții patogeni, cum ar fi bacteriile și virușii dăunători, atacă în mod greșit creierul. Acest lucru duce la un răspuns inflamator, provocând leziuni și disfuncții în diferite părți ale creierului.

Nu există un tratament pentru encefalopatia Hashimoto, dar tratamentul poate ajuta la reducerea efectelor acesteia. De obicei, acesta implică o combinație de medicamente, cum ar fi medicamentele anti-convulsii, pentru a reduce inflamația și a gestiona simptomele. Mulți oameni intră în remisie și nu mai prezintă simptome ani sau decenii.

 

Ce este encefalopatia Hashimoto?

Encefalopatia Hashimoto este o tulburare autoimună rară care afectează funcția creierului. Experții estimează că afectează mai puțin de 1.000 de persoane din Statele Unite sau 2,1 la 100.000 de persoane. Afecțiunea este întâlnită mai frecvent la femei decât la bărbați. Poate afecta și copiii, dar mai rar – există doar 60 de cazuri raportate în literatura medicală.

Experții au numit afecțiunea după potențiala asociere cu tiroidita Hashimoto, o boală tiroidiană autoimună comună. Cu toate acestea, ei nu sunt siguri cu privire la relația dintre tulburări, dar persoanele afectate au anticorpi antitiroidieni în corpul lor.

Anticorpii antitiroidieni sunt celule imune care vizează în mod eronat țesutul tiroidian. Cu toate acestea, experții în sănătate nu sunt siguri dacă anticorpii contribuie la dezvoltarea encefalopatiei Hashimoto sau sunt o descoperire întâmplătoare.

Persoanele cu encefalopatie Hashimoto pot prezenta unele simptome neurologice și modificări ale sănătății lor mintale, cum ar fi:

  • convulsii
  • confuzie
  • schimbări de personalitate
  • halucinații sau iluzii
  • schizofrenie
  • depresie
  • tulburări cognitive sau capacitatea redusă de a gândi

Cu toate acestea, medicii pot trata de obicei afecțiunea și pot reduce sau elimina cu succes simptomele.

 

Cauze

Medicii nu cunosc cauza exactă a encefalopatiei Hashimoto. Cu toate acestea, cel mai probabil poate apărea din cauza unui răspuns atipic al sistemului imunitar la o infecție sau alt declanșator.

Unii cred că este o tulburare autoimună, în care sistemul imunitar atacă în mod greșit țesutul sănătos în loc de bacterii sau viruși dăunători. În encefalopatia Hashimoto, celulele imune pot ataca sistemul nervos central, provocând simptome neurologice.

 

Diagnostic

Nu există un test definitiv pentru encefalopatia Hashimoto. Prin urmare, medicii folosesc o combinație de metode de diagnosticare: istoric medical, evaluare fizică și diverse teste pentru a diagnostica tulburarea.

Înainte de a diagnostica encefalopatia Hashimoto, medicii trebuie săă excludă mai întâi următoarele afecțiuni:

  • demență și boala Alzheimer
  • boala Creutzfeldt-Jakob
  • accident vascular cerebral
  • alte tulburări neurologice

Apoi, medicii pot folosi următoarele teste pentru a-i ajuta să diagnosticheze afecțiunea:

  • analize de sange
  • RMN
  • electroencefalograma (EEG).

Testele de sânge pot detecta anticorpii antitiroidieni, care sunt celule imune care atacă glanda tiroidă. Cu toate acestea, acești anticorpi sunt destul de frecventi la populația generală. Prin urmare, medicii trebuie să le asocieze cu alte simptome legate de encefalopatia Hashimoto, odată ce au exclus alte posibile diagnostice.

Medicii pot folosi un EEG pentru a măsura activitatea electrică a creierului și pentru a arăta modificări ale funcției creierului. EEG poate ajuta, de asemenea, la detectarea convulsiilor.

O scanare RMN poate exclude alte cauze ale simptomelor. Un RMN folosește un câmp magnetic și unde radio pentru a crea o imagine 3D a creierului. Poate prezenta modificări pe scară largă sau specifice ale creierului care pot indica encefalopatia Hashimoto.

 

Tratament

Tratamentul pentru encefalopatia Hashimoto poate varia de la o persoană la alta. În primă instanță, medicii pot recomanda corticosteroizi, cum ar fi prednison și metilprednisolon. Aceste medicamente reduc inflamația la nivelul creierului.

Medicii pot recomanda și alte imunosupresoare pentru a reduce activitatea sistemului imunitar. Ele pot ajuta la reducerea inflamației în întregul corp. Câteva exemple includ:

  • ciclofosfamidă
  • azatioprină
  • micofenolat de mofetil

Dacă aceste abordări nu ajută, imunoglobulina intravenoasă (IVIG) și schimbul de plasmă pot fi alternative adecvate.

În terapia cu IgIV, persoana primește doze mari de anticorpi din sângele donatorului. Anticorpii vizează celulele imune care provoacă inflamație în creier.

În schimbul de plasmă, un medic îndepărtează o parte din sângele persoanei și separă globulele roșii. Apoi, ei înlocuiesc componenta lipsă cu plasmă donatoare sănătoasă. Această tehnică ajută la reducerea nivelului de anticorpi antitiroidieni din organism.

Majoritatea oamenilor răspund bine la tratamentul cu medicamente și se pot aștepta ca simptomele să se amelioreze sau să se rezolve complet în câteva luni. Un studiu din 2016 a constatat că mai mult de 9 din 10 persoane au răspuns complet sau cu cel puțin 50% la tratamentul cu steroizi.

Deși medicii nu pot vindeca encefalopatia Hashimoto, este tratabilă și are o perspectivă pozitivă. După tratamentul inițial, deseori intră în remisie. Doar 16% dintre participanți au avut una sau mai multe recidive.

Cu un tratament adecvat, o persoană cu encefalopatie Hashimoto ar trebui să se aștepte la o speranță de viață tipică.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com